TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Ravensbrück

Het monument Ravensbrück uit 1955 van beeldhouwer E. Morlaix dwingt tot overdenking. Het is van bescheiden formaat en presenteert twee handen, onevenredig groot, die als het ware uit een hoop stenen springen. Volgens getuigenissen symboliseren zij de solidariteit van vrouwen die weerstand bieden en vechten tegen de ontmenselijking. Ravensbrück, lag zo’n vijfentachtig kilometer ten noorden van Berlijn, was namelijk het enige vrouwen-concentratiekamp in het Derde Rijk en werd in 1938 door de SS opgericht. Hier vielen meer dan 90.000 doden op een totaal van 132.000 gevangenen van 29 verschillende nationaliteiten, onder wie 8.000 Fransen. Op 30 april 1945 werd het kamp door het Sovjetleger bevrijd.

Inscriptie rechtsonderaan vermeldt:
"Ici reposent des cendres de femmes déportées martyres de la barbarie nazie 1939 – 1945 "
Vertaald staat hier: "Hier ligt het as van gedeporteerde vrouwelijke martelaren van de nazi-barbarij 1939 – 1945"

Aan de voet van het beeld staat onderstaande tekst op een aparte plaquette vermeld:
"Le 2nd avril 1951. Les déportées de Ravensbrück ont déposé ici des cendres de leurs camarades assassinées dans ce camp. Souvenez-vous d'elles"
Vertaald staat hier : "2 april 1951. De gedeporteerden van Ravensbrück hebben hier de as gedeponeerd van hun kameraden die in dit kamp zijn vermoord. Onthoud hen"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek

Gerelateerde boeken

Der Sonderbau