TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Vi 11 Visé

Bunker Vi11 ligt net ten noorden van Visé en beschermde de weg van Moelingen naar Visé. De bunker hoorde tot de 3e verdedigingslinie van de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 3, PFL 3.

Het is de 11e bunker uit de linie Visé die in totaal uit 17 bunkers bestond.

De bunkers was uitgerust met een mitrailleur en een 47 mm anti-tankkanon. Ook had deze bunker een observatiekoepel. Deze koepel is ofwel in de oorlog door de Duitsers verwijderd en hergebruikt bij o.a. de atlantikwal, of omgesmolten voor hergebruik van het metaal. Of de koepel en het metaal is na de oorlog, toen de bunkers hun strategische waarde voor de verdediging van België hadden verloren, verkocht als schroot.

Van de voorzijde gezien was de rechter geschutsopening voor het kanon. De middelste opening was voor de mitrailleur. Het meest rechts, vierkante opening (niet meer zichtbaar door begroeing en afscherming), voor het zoeklicht. Dit zoeklicht had een reikwijdte van ongeveer 225 meter. Er waren exemplaren die op stroom werkte en exemplaren die als de bunker niet op het electriciteitsnet was aangesloten, op accu's.

De toegang bestond uit een sluis met 2 stalen deuren. Rechts naast de geschutskamer voor het kanon was een ontsnappingsluik ingebouwd. Dat was echter geheel aan het oog onttrokken en voorzien van een laag cement. Van binnenuit was dit deel gebarricadeerd met betonnen briketten en kon dit luik doorbroken worden in geval de deuren aan de buitenzijde geblokkeerd waren geraakt.

De beschadiging door betonrot aan de achterzijde is veroorzaakt doordat de koepel is verwijderd en door jarenlange inwerking van vocht en vorst is de wapening aan roesten met dit als resultaat.

De haken aan de buitenzijde waren om camouflagenetten aan op te hangen. Het kleine vierkante gat aan de zijkant was een granaatgoot. Via deze goot kon men handgranaten naar buiten laten vallen voor nabijheidsverdediging. Aan de binnezijde was deze goot voorzien aan een metalen luik. De muren (en plafond) waren 1,30 m dik. De handgranaat rolde dan van de hoger positie aan de binnenzijde naar buiten.

Zie voor een meer uitgebreidere beschrijving en uitleg van de verdedigingslinie het artikel over bunker Vi 1.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski