TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Ag 4 Argenteau

Dit is bunker Ag4 oftewel Argenteau 2 uit de 3e verdedingingslinie 'La Position Fortifiée de Liège 3 (PFL 3).

Zie voor een meer uitgebreidere beschrijving en uitleg van de verdedigingslinie het artikel over bunker Ag2.

Dit is de 4e bunker uit de Sector Argenteau. En bevindt zich hede ten dage aan de rand van het dorp Richelle. Dat zal tijdens de bouw in de jaren 30 anders zijn geweest. De bunker zal toen verscholen hebben gelegen in bosgebied. Nadat de bunkers hun functie hadden verloren zijn ze door de het Belgische ministerie van Defensie verkocht. Ag 4 bevindt zich dus nu in een tuin van een particulier.

Ten zuiden bevond zich op 500 meter bunker Ag3. Deze is echter na de oorlog gesloopt. Bunker Ag 2 is nu de dichtstbijzijnde bunker en bevindt zich op circa 1 km ten zuid-westen van Ag4.

Het is het kleinste type vierkante bunker en bevindt zich aan het eind van een tuin en wordt door de eigenaar als opslagruimte gebruikt. Opvallend is dat bij deze bunker nog originele metalen onderdelen aanwezig zijn. Zo is een deel van het luik te zien dat voor de schietopening zat. Ook een van de roosters op het ventilatiekanaal is nog aanwezig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski