TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Saksen-Weimarkazerne Arnhem

De kazerne was voor het IIe bataljon van het 8e Regiment Infanterie (II-8 RI) bestemd, echter werd het pas voltooid na de Duitse inval in mei 1940. De Duitsers waren de eerste permanente bewoners. In de jaren 1943-1944 zat hier de SS-Unterführerschule Arnheim.

Op 17 september 1944 werd de Saksen-Weimarkazerne vanuit de lucht werd aangevallen. Operatie Market Garden was gestart met als doel de Rijn- en Maasbruggen te veroveren. De Saksen-Weimarkazerne werd hierdoor beschadigd. Vooral de daken van logiesgebouwen en het hoofdgebouw vertoonden gaten. Rond de poort van het hoofdgebouw zijn nog steeds de inslagen van kogels te zien.

Nadat Nederland was bevrijd zou tot in 1960 het 14e Infanteriebataljon, onderdeel van het Regiment Menno van Coehoorn in de kazerne gelegerd zijn. In 1960 nam 11 Infanterie Bataljon Garderegiment Grenadiers (GG) het over. In 1991 werd de 11 Afdeling Rijdende Artillerie (11 AfdRA) hier gelegerd. In 1999 werd de kazerne afgestoten.

Hierna heeft hier enkele jaren een asielzoekerscentrum gezeten. Nadat het asielzoekerscentrum werd opgeheven hebben vele kunstenaars hier hun atelier ruimte gehad. Ook hebben hier verschillende kleine bedrijven gezeten en ook een zweefvliegclub.

De kazerne werd in november 2007 door Domeinen verkocht aan de gemeente Arnhem. In 2012 werd een aanvang met verbouwing en nieuwbouw gemaakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman (1, 2, 3, 4), Ward Wegbrans (5)

Gerelateerde boeken