TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker CTF 11 Embourg

Dit is bunker CTF 11.

De bunker ligt binnen de sector Boncelles-Embourg van de 2e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège 2, PFL 2.

CTF staat voor 'Centraux téléphoniques' wat betekent dat de bunker een telefooncentrale is. Hij is niet bedoelt als verdedigingsbunker of schuilbunker. Er waren 34 CTF-bunkers binnen de gehele PFL. Deze bunkers voorzagen in de verbinden tussen de forten, bunkers en ondergrondse geheime telefooncellen T. , en C5.

Vanaf een van deze ongeveer 200 ondergrondse geheime telefooncellen kon met een veldtelefoon contact worden gemaakt met een CTF en om vervolgens verbinding te vragen naar een fort om troepenbewegingen of aanwijzingen voor de vuurleiding van het fort door te geven.

Specifiek is dan ook dat deze bunkers geen geschutsopeningen hebben. Op het eerste gezicht zou men denken dat de bunker naast de deur een geschutsopening heeft, maar dit is een ontsnappingsluik. De bunker is niet toegankelijk en bevindt zich in een achtertuin.

De bunker is gecamoufleerd in het rode baksteenpatroon zodat hij niet opvalt bij de huizen in de omgeving. Ook is hij voorzien van een nepdak om door te kunnen gaan voor een huis. Het ontsnappingsluik is gecamoufleerd als zou het een raam zijn. Omdat het luik open is zie je de dikte van de muur waardoor opvalt dat dit een bunker is en geen schuur. (foto 3)

De telefoonleidingen werden tussen de bunkers en de forten op 2 meter diepte gelegd. Enkel bij de forten zelf lagen ze 6 meter diep. Dit uit voorzorg voor de verwachte bombardementen op de forten met zwaar geschut. Op deze diepte zouden ze minder kwetsbaar zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski