TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker IR-10 Liège

Dit is een zogenaamde interventie bunker. De bunker is onderdeel van de 3e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège, PFL 3.

Dit soort bunkers was bedoeld om oprukkende troepen te vertragen. Deze bunker verdedigde de kade en rivier de Vesder.

Ook deze bunker is gecamoufleerd met het rood geverfde baksteenpatroon en in 'harstenen' omlijstingen rond deur en ramen. Dit is de typische bouwstijl in de regio die geënt is op de 'Maaslandse renaissance stijl' (rode baksteen met hardstenen omlijstingen en accenten). Op die manier moesten de bunkers niet opvallen in de stadse omgeving.

Waarschijnlijk stond op de begane grond een 47 mm antitank kanon (geschutsopening is niet meer te zien door de beplanting). Op de bovenste etage stond een mitrailleur. De opening naast de geschutsopening was voor het zoeklicht.

Het kleinere rechthoekig gat boven de deur was een goot waardoor de soldaten handgranaten naar buiten konden laten vallen voor nabijheidsverdediging.

Deze bunker heeft nog een van zijn originele stalen luiken. De andere en de deur zijn na de oorlog verkocht als schroot.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski