TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wegversperring Jupille

Op de Rue de la Forêt te Jupille staan 2 wegversperringen, de 'bornes a câble' of 'le barrage du câble'. Dit zijn zogenaamde 'bornes anti-char'. Anti-tank palen, letterlijk vertaald.

Men zou er zo langs rijden niet beseffende dat dit een stuk historie van de 2e wereldoorlog is.

De voorkomende types palen zijn; borne Cointet, borne à câble en een variatie van beide; borne à câble modifiée. Kenmerkend voor de 'borne à câble' en type 'modifiée' is het gat waardoor de kabels gespannen konden worden. Dit gat is bij de 'borne Cointet' niet aanwezig.

Tussen de 'bornes à câble' konden stalen kabels worden gespannen om de wegversperring te creëren. De palen aan de overzijde van de weg staan er niet meer. Waarschijnlijk bij de bouw van het huis verwijderd.

Gezien dit een verbindingsweg was langs het lager en het hoger gelegen gedeelte aan de oostkant van Luik is deze weg deze voorzien van deze palen.

Deze palen zijn niet genummerd en voorzien van codering zoals specifiek bij bepaalde bunkers, zie hiervoor het artikel wegversperring bunker Ag1 en het artikel wegversperring bij fort Chaudfontaine .

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski