TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Verzet (Armée Secret) Ile Monsin

Dit gedenkteken herdenkt de 23 leden van het Belgische ondergrondse leger, AS (Armée Secrète) het verzet.

Volgens de beschrijving op het gedenkteken werden op deze brug op 7 september 1944 om 2 uur in de morgen, 23 mensen van het Belgische geheime leger, (AS, Armée Secrète) het verzet, overlevenden van de tragedie bij het dorp Fôret, alsnog vermoord door de bezetter. Ze waren lid van onderdeel C.T. 11 van het geheime leger.

Bij het kasteel in het Belgische dorp Fôret (Trooz) was een verzamelpunt voor de leden van het verzet. Echter wegens een tekort aan gedropte wapens waren ze te slecht uitgerust om de strijd aan te gaan. Op 3 september 1944 werd bevel gegeven zich te verspreiden. Maar dat bevel bereikte niet alle leden. Op dat moment in de tijd was het Amerikaanse leger in opmars in de richting van Luik en Nederland. De Duitsers waren sinds D-day, minder dan 3 maanden hiervoor, in de verdediging gedwongen en op terugtocht.

Op 6 september werden ze aangevallen door Duitse troepen waarbij 36 verzetsleden omkwamen. 23 gevangen genomen verzetsleden werden afgevoerd naar de brug bij het Ile Monsin te Luik (15 km verderop) en in opdracht van de Duitse commandant Strauch geëxecuteerd. De lichamen werden tot in 1946 in de Maas teruggevonden.

Dit monument is gelieerd aan het monument te Fôret waar de aanval op het verzet heeft plaatsgevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/1944-09-06-slachtpartij-van-foret-trooz.html