TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Graf Onbekend Oorlogsslachtoffer Cheratte-Haut

Op de begraafplaats van Cheratte-Haut bevindt zich het graf van een onbekend slachtoffer van de 1e wereldoorlog.

Waarschijnlijk gaat het om de onbekende persoon gaat die genoemd wordt monument in Cheratte op twee kilometer afstand van de begraafplaats. Op die plek werden twee burgers geexecuteerd in diezelfde nacht van 5 op 6 augustus 1914, waaronder een onbekende oude man.

Het slachtoffer werd in de nacht van 5 op 6 augustus 1914 gefusilleerd door de 'Teutoonse horden'. De naam 'Teutonen', verwijst naar een oude Duitse volksstam.

Te bedenken valt dat op 4 augustus 1914 de onverwachte aanval van Duitsland op neutraal België begon, is dit slachtoffer op de 2e dag van de aanval gefusilleerd. Onbekend is gebleven wie en waarom. Het slachtoffer is op deze begraafplaats begraven. Het lot van het slachtoffer is bij zijn familie nooit bekend geworden. Een tragisch verhaal.

Duitsland dacht België zonder al te veel weerstand te kunnen overlopen op hun veldtocht naar Frankrijk. Ze hadden het mis. België verdedigde zich met trots en zonder vrees.

Bekend is dat de Duitsers bij hun doortocht ieder verzet in de kiem smoorden. Opstandige burgers, die schoten op voorbij trekkende troepen, franc-tireurs, werden in het ergste geval gefusilleerd, en hun huizen in brand gestoken. Alles wat de doortocht naar Frankrijk vertraagde (Duitsland volgde het Von Schlieffenplan om via België de zwak verdedigde noordkant van Frankrijk aan te vallen, wat een nauwgezet tijdschema eiste), werd met bruut geweld neergeslagen. Frankrijk moest verslagen zijn voordat Rusland zijn leger had gemobiliseerd en Duitsland in een tweefrontenoorlog terecht zou komen.

FNC staat voor; Fédération Nationale des Combattants de Belgique.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski