TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgisch Grafmonument Mathieu Deprez

Op deze plek is brigadier Mathieu (Tony) DEPREZ (31 jaar) gewond geraakt bij de verdediging van de luchtschacht.

Nadat hij eerst munitie had gebracht voor de kanonnen in de koepels, had hij zich vrijwillig gemeld om de bunker bij de luchtschacht te verdedigen. Het fort lag hevig onder vuur van artillerie en Stuka's. Hij bemande daar een machinegeweer en werd geraakt door een 20 mm kogel van een antitankgeschut. Hij overleed aan zijn verwondingen. (Meer informatie over de ventilatieschacht.)

Op het graf wordt hij Mathieu genoemd, bij de twee andere monumenten staat hij vermeld als Tony.

Het is niet het echte graf van Deprez (hij is wel tijdelijk bij het fort begraven geweest, maar of dat op deze plek was is onbekend), hij ligt begraven op het ereveld van de begraafplaats van Bois-de-Breux (15 km ZW). Hij werd postuum onderscheiden met het Ridderkruis Koning Leopold II.

Hij wordt ook herdacht op het 2e paneel van recht bij het monument bij fort Barchon. Daarnaast wordt hij herdacht op het monument voor twee gevallenen van fort Barchon aan de Rue du fort te Barchon.

De overlijdensdatum (22-11-1940 foto 4 en 5) op het graf op het ereveld van de begraafplaats van Bois-de-Breux is foutief aangebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • www.balenbevrijd.com/maart-2022.html