TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Headquarters (#3)

Headquarters

Asten telt een aantal voorname herenhuizen die herinneren aan haar rijke industriële verleden. Eén daarvan is de villa Bluijssen op de hoek Julianastraat/Koningsplein. Dit pand speelde een belangrijke aan het begin en het einde van de oorlog. In mobilisatietijd zetelde er de staf van het 30e Regiment Infanterie van de Peeldivisie van luitenant-kolonel G.Themann. Bij de bevrijding werd de villa het hoofdkwartier van achtereenvolgens generaal-majoor George - Pip - Robers (commandant 11th British Armoured Division), de generaal-majoors L.M. Silvester en R.W. Hasbrouck (commandanten van de Amerikaanse 7th Armoured Division / Lucky Seventh) en van generaal-majoor C.M. Barber (commandant 15th Scottish Division). De Amerikaanse 4-sterren generaal Omar Bradley wipte op 30 oktober 1944 langs om de onbekwaam Silvester per direct uit zijn functie te zetten (!) en Hasbrouck te promoveren.
Achter dit pand de hoek om lag het Koningsplein.
Aan de rechterpleinwand lag tot voor enkele jaren het bejaardenhuis Bartholomeus, dat tijdens WO II herhaaldelijk dienst deed als 'safe area' voor gewonde militairen en vluchtende burgers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen