TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Onveilige schuilplaats (Wolfsberg) (#4)

Onveilige schuilplaats

Op de Wolfsberg speelde zich op 24 december 1944 - ruim drie maanden na de bevrijding van Asten - een verbijsterend oo rlogsdrama af.
In die fase van de oorlog lag Asten vol Engelse en/of Amerikaanse militairen. Die moesten enerzijds mijnen en ander oorlogstuig opruimen; anderzijds bereiden ze zich voor op een opmars naar Duitsland, naar Berlijn.

Asten was een tijdelijke garnizoensstad. Elke dag waren er oefeningen en marstochten en overal stond of reed oorlogsmaterieel.
In de Wolfsberg stonden tanks achter houtzagerij Cuppens (foto) en bij boerderij Van den Eerenbeemt.
Op 24 december 1944, daags voor kerstmis, ging het luchtalarm af.
In het luchtruim verschenen Duitse vliegtuigen. Hun bombardement was mogelijk gericht tegen de aanwezige troepen en hun materieel, maar vernielde een huis in de Wolfsberg waar passanten bescherming zochten. Vijf burgers kwamen om het leven. Twee mensen raakten zwaargewond en bezweken later. De toestellen vlogen laag verder richting Heusden, waar ze colonnes Engelse militairen beschoten.
Daarbij vielen geen slachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen