TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Bevrijdingskoorts (Willemsveen) (#24)

Bevrijdingskoorts

Rond Dolle Dinsdag, 5 september 1944, greep de bevrijdingskoorts om zich heen en vluchtten grote aantallen Duitse soldaten in paniek huiswaarts. Ook veel NSB-ers en Nederlandse SS-ers namen de benen.
Op weg naar Duitsland zochten ze her en der onderdak.
Zo ook in boerderij Hannes Berkvens aan de Meijelseweg. Een oververhitte jongeman die in de nabijgelegen boerderij Sleutels (Buizerdweg) zat ondergedoken kon dat niet verkroppen; hij stak op een onverdacht moment een SS-er een mes in de rug en vluchtte de velden in.
De gewonde SS-er eigende zich een fiets toe en slaagde erin in Meijel zijn beklag te doen bij de Duitsers. Nauwelijks 20 minuten later kwamen acht Duitse soldaten verhaal halen. Zij pakten twee gebroeders Berkvens op die met het incident niets te maken hadden. Ze werden desondanks vreselijk afgetuigd. Ook dreigden de soldaten het hele buurtschap in brand te steken. Uiteindelijk trof dat lot alleen boerderij Sleutels, de thuishaven van de voortvluchtige onderduiker. Boerderij Berkvens ging twee maanden later alsnog in vlammen op toen in de Groote Peel om elke meter grond werd gevochten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen