TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Maria van Otterdijk (#6)

Maria van Otterdijk

Maria van Otterdijk, 21 jaar oud nog maar, werd dodelijk getroffen in de omgeving van de Rakt in Vlierden, door een beschieting vanuit een trein die vanuit Venlo richting Eindhoven reed.

Maria was naar de markt in Helmond geweest en op de terugweg kwam haar rond half twee een trein voorbij met Duitse militairen die haar, om onbekende redenen, neerschoten. Maria werd dodelijk gewond op het fietspad gevonden maar aanvankelijk werd er niet aan een misdrijf gedacht. Enkele getuigen hadden echter tijdens het passeren van deze trein een schot gehoord en voordat Maria beschoten werd bleek ook in Zelberg al gericht geschoten te zijn vanuit deze trein.

Samengevat was in het procesverbaal te lezen; 'Op last van den Heer Officier van Justitie is op 26 September 1943 het lichaam overgebracht naar het Zusterklooster te Deurne en werd daar onderzocht. Daarbij bleek dat er zich in het lichaam van dit meisje een karabijnkogel bevond, die werd verwijderd. De Feldgendarmerie te Venlo wist te verklaren dat deze kogel vermoedelijk afkomstig was van een Duitsch Infanterie-karabijn'.

De schuldigen werden, voor zover bekend, nooit bestarft. Maria's naam staat vermeld op het Oorlogsmonument in de Willibrorduskerk in Vlierden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen