TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Een verraderlijke moord (#30)

Een verraderlijke moord

Erwin Michael Joseph woonde in Berlijn, samen met moeder Elly Glogau en vader Kurt Joseph. Na de Kristallnacht in 1938 - toen Hitler aan de macht was - pleegde Kurt zelfmoord. Elly hertrouwde met Heinz Graumann en zij vluchtten naar Amsterdam. Tijdens de oorlog werd het ook daar te gevaarlijk. De Graumann's sloegen samen met het kunstenaarsechtpaar Heppner en hun zoontje Max opnieuw op de vlucht. Via mensensmokkelaars kwamen ze in Vlierden terecht. Niet ver van hier liep het op 16 september 1942 gruwelijk mis. De mensensmokkelaars Henk Brandhorst en José Peerbooms zouden de 2 joodse families tegen een vergoeding van 10.000 gulden in een tankwagen over de Nederlands-Belgische grens smokkelen. Om onduidelijke redenen - wellicht bang voor ontdekking - besloten 'de jodenhelpers' zich echter op een andere manier van hun vluchtelingen te ontdoen. Ze wilden hen alle zes uit de weg ruimen.
Ze namen Erwin Michael Joseph als eerste mee en vermoordden hem in het bos. Daags daarna hadden ze voor de vijf andere joodse onderduikers plots wel een onderduikadres. Bij Harrie Janssen in de Zeilbergse Voorpeel zaten de vluchtelingen de oorlog uit, al snel in de wetenschap dat Erwin was vermoord. Ontredderd bleven ze tot 1945 bij Janssen wonen. Verrader José Peerbooms werd nog tijdens de oorlog door het verzet geliquideerd. Henk Brandhorst kreeg bij zijn berechting in 1946 zes jaar cel. Erwin's stoffelijk overschot werd herbegraven op de protestantse begraafplaats in Deurne.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen