TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Gevallenen Zonder Graflocatie Nederlandse Militair Ereveld Grebbeberg

Dit monument op het Nederlandse Militair Ereveld Grebbeberg herdenkt de in mei 1940 gesneuvelde militairen waarvan de graflocatie onbekend is. Onder deze namen zijn ook namen van Nederlandse soldaten waarvan hun graf voor wat voor reden dan ook geruimd is. Nederlandse oorlogsgraven mogen normaal niet geruimd worden, wel mogen ze verplaatst worden naar het ereveld in Loenen of de Grebbeberg. Helaas is er in het verleden wel eens een fout gemaakt en zijn er toch graven van soldaten geruimd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Arjan Vrieze

29apr

WOII in foto's: Langs de Grebbelinie viel ineens wat te beleven

PROVINCIE UTRECHT - Zo'n dertig Nederlandse militairen van twee verschillende bloedgroepen oefenen samen bij Rhenen. De genie verplaatst een bijna vier ton wegend kanon van de artillerie over de Rijn. Ze bereiden zich voor op een mogelijke aanval van Duitsland.

Lees meer

18apr

Herdenking oorlog op tv en online

De militaire herdenking op de Grebbeberg en de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen op 4 mei zijn dit jaar alleen via internet of op televisie te volgen.

Lees meer

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 3 mei 2005

Fall Gelb, het Duitse offensief in het Westen

Lange tijd leek het er op dat in het Westen van Europa de oorlog een schimmenoorlog zou blijken, een 'phoney war'. Deze ogenschijnlijke stilte voor de storm werd bruut doorbroken op 10 mei 1940 toen Duitse troepen de aanval in het Westen openden door het tot uitvoer brengen van Fall Gelb, Operatie Geel. Het doel van deze operatie was in ťťn klap Nederland, BelgiŽ en Luxemburg te bezetten en de Franse Maginot linie te omzeilen. In de direct op Fall Gelb volgende Fall Rot, Operatie Rood werd vervolgens Frankrijk binnen gevallen. Door de bezetting van Nederland, BelgiŽ, Luxemburg en Frankrijk probeerde Adolf Hitler een goede uitgangspositie te bereiken om Engeland vervolgens op de knieŽn te krijgen.

Lees meer (3)