TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sovjet Ereveld Leusden

Naast de Algemene Begraafplaats Rusthof in Amersfoort (Oud-Leusden) is in 1947 en 1948 het Russisch Ereveld aangelegd.

Bij de ingang van het ereveld staat een informatiebord met de volgende tekst (naast Nederlands ook in het Russisch):
"Op dit ereveld liggen de graven van 865 Russische militairen. Van hen stierven er 100 tijdens de Duitse bezetting in het concentratiekamp Amersfoort. Het was een berucht kamp, dat op de plaats lag waar nu de politieschool "De Boskamp" aan de Appelweg is gevestigd. De Russen waren door het Duitse leger in Rusland krijgsgevangen gemaakt en werden in september 1941 als levend propaganda-materiaal in veewagens naar Amersfoort vervoerd. Na een treinreis van veertien dagen kwamen zij uitgehongerd aan en werden daarna in optocht door de stad naar het concentratiekamp gedreven. De inwoners van Amersfoort reageerden met afgrijzen. Zij kwamen uit hun huizen met water, fruit en brood, maar kregen geen kans het aan de gevangenen te geven.

Drieëntwintig van deze Russische soldaten stierven binnen vijf maanden de hongerdood. De 77 overlevenden werden op 9 april in groepjes van vier doodgeschoten. Bij de fusilladeplaats - achter de politieschool - staat een gedenkzuil die aan deze massa-executie herinnert.

De andere op dit ereveld begraven Sovjet officieren, onderofficieren en soldaten zijn voor het merendeel overleden aan de gevolgen van uitputting en ziekte, nadat zij door het Amerikaanse leger uit Duitse krijgsgevangschap waren bevrijd. Hun stoffelijke resten waren aanvankelijk begraven op een Amerikaans oorlogskerkhof in Margraten. Later zijn zij naar deze Sovjet erehof overgebracht.

Het gedenkteken is gemaakt van wit marmer uit de Sovjet Unie."


Het herdenkt de tussen 1941 en 1945 gevallen Sovjet militairen. Op het monument staat de tekst:

* LOF AAN DE HELDEN *

AAN DE STRIJDERS VAN
HET SOWJET LEGER DIE
OMGEKOMEN ZIJN IN
DE WORSTELING MET DE
DUITSE OVERWELDIGERS
1941 - 1945


Deze tekst is ook in het Russisch aangebracht.

Uit onderzoek is later gebleken dat één van de graven van een Russische soldaat is die is omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. (zie foto 3)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.129395, 5.377384

Herdenken Sovjetsoldaten in Nederland ligt gevoelig

16nov

Herdenken Sovjetsoldaten in Nederland ligt gevoelig

Een nieuw museum in Leusden gaat de verhalen vertellen van gesneuvelde Sovjetsoldaten die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn begraven. Volgens Remco Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld, is de herinnering aan die Sovjetslachtoffers juist in deze tijd noodzakelijk. ‘We moeten het verschil blijven zien tussen wat er nu in Oekraïne gebeurt en de jongens die tachtig jaar geleden sneuvelden in de strijd tegen nazi-Duitsland.’

Lees meer

Stichting Sovjet Ereveld in Leusden krijgt eigen museum

14nov

Stichting Sovjet Ereveld in Leusden krijgt eigen museum

De Stichting Sovjet Ereveld in Leusden krijgt definitief een eigen museum.

Lees meer