TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sovjet Oorlogsbegraafplaats Amersfoort

Naast de Algemene Begraafplaats Rusthof in Amersfoort (Oud-Leusden) is in 1947 en 1948 het Russisch Ereveld aangelegd.

Bij de ingang van het ereveld staat een informatiebord met de volgende tekst (naast Nederlands ook in het Russisch):
"Op dit ereveld liggen de graven van 865 Russische militairen. Van hen stierven er 100 tijdens de Duitse bezetting in het concentratiekamp Amersfoort. Het was een berucht kamp, dat op de plaats lag waar nu de politieschool "De Boskamp" aan de Appelweg is gevestigd. De Russen waren door het Duitse leger in Rusland krijgsgevangen gemaakt en werden in september 1941 als levend propaganda-materiaal in veewagens naar Amersfoort vervoerd. Na een treinreis van veertien dagen kwamen zij uitgehongerd aan en werden daarna in optocht door de stad naar het concentratiekamp gedreven. De inwoners van Amersfoort reageerden met afgrijzen. Zij kwamen uit hun huizen met water, fruit en brood, maar kregen geen kans het aan de gevangenen te geven.

DrieŽntwintig van deze Russische soldaten stierven binnen vijf maanden de hongerdood. De 77 overlevenden werden op 9 april in groepjes van vier doodgeschoten. Bij de fusilladeplaats - achter de politieschool - staat een gedenkzuil die aan deze massa-executie herinnert.

De andere op dit ereveld begraven Sovjet officieren, onderofficieren en soldaten zijn voor het merendeel overleden aan de gevolgen van uitputting en ziekte, nadat zij door het Amerikaanse leger uit Duitse krijgsgevangschap waren bevrijd. Hun stoffelijke resten waren aanvankelijk begraven op een Amerikaans oorlogskerkhof in Margraten. Later zijn zij naar deze Sovjet erehof overgebracht.

Het gedenkteken is gemaakt van wit marmer uit de Sovjet Unie."


Uit onderzoek is later gebleken dat ťťn van de graven van een Russische soldaat is die is omgekomen in de Eerste Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Kaarsjes voor acht soldaten die niet langer vermist zijn

24nov

Kaarsjes voor acht soldaten die niet langer vermist zijn

[LEUSDEN] Acht families hoorden dit jaar, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, dat hun vader of grootvader niet langer vermist is. Hij ligt begraven op het Sovjet Ereveld. Bij de graven van deze acht soldaten plaatst het bestuur van de Stichting Sovjet Ereveld met Kerst een kaarsje.

Lees meer

Sovjet Ereveld gaat Russisch oorlogsverhaal vertellen

2nov

Sovjet Ereveld gaat Russisch oorlogsverhaal vertellen

De Stichting Sovjet Ereveld gaat bij de begraafplaats in Leusden een bezoekerscentrum bouwen, waar het verhaal van de Russische strijd in de Tweede Wereldoorlog wordt verteld. Volgens de stichting zijn Ąde enorme offers die door de Sovjet-Unie zijn gebracht in de strijd tegen nazi-DuitslandĒ tot nu toe onderbelicht gebleven. Dat komt, aldus de stichting, mede door de Koude Oorlog, die kort na de Tweede Wereldoorlog voor een hevige tegenstelling tussen Oost- en West-Europa zorgde.

Lees meer