Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument en Museum Hollandsche Schouwburg Amsterdam

De Hollandsche Schouwburg is een Monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

In het midden van de vroegere Amsterdamse Jodenbuurt, werden in 1942 en 1943 de Joden uit Amsterdam verzameld om van daaruit te worden vervoerd naar Westerbork in Drenthe. Vervolgens werden de mensen vervoerd naar het Oosten. In totaal werden ongeveer 104.000 Nederlandse Joden gedeporteerd naar de kampen in Polen. De meesten overleefden het niet. Slechts enkelen keerden terug.

De Hollandsche Schouwburg is een monument ter nagedachtenis aan de vele Joodse Nederlanders die door de Nazi's werden vermoord. In de hal is een muur met namen van de weggevoerde familie's en een altijd brandende vlam. De binnenplaats is de plek waar in '42 en '43 de mensen werden verzameld. Boven bevindt zich een klein maar indrukwekkend museum met authentieke voorwerpen uit die tijd en indrukwekkende foto's. Het geheel geeft een goed, indrukwekkend en respectvol beeld van de vreselijke gebeurtenissen van ruim 60 jaren geleden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Peter Terhuyze & Felix Dalberger
  • Foto's: P.H. Louw

Gerelateerde boeken

Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Ondergang
Nederland en de Tweede Wereldoorlog

52.366311, 4.911039

Verbouwing historische panden tot Nationaal Holocaust Museum van start

aug2021

Verbouwing historische panden tot Nationaal Holocaust Museum van start

In september start de verbouwing van de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Over twee jaar wordt het Nationaal Holocaustmuseum geopend in de twee gebouwen, die beide een beladen rol hadden in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Office Winhov is verantwoordelijk voor het ontwerp van de verbouwing.

Lees meer

Amsterdamse jazz-legende Boy Edgar krijgt postuum Yad Vashem onderscheiding

apr2018

Amsterdamse jazz-legende Boy Edgar krijgt postuum Yad Vashem onderscheiding

38 jaar na zijn dood wordt Amsterdammer Boy Edgar door IsraŽl geŽerd voor zijn verzetsrol in de Tweede Wereldoorlog. De jazzmuzikant en huisarts krijgt morgen postuum een Yad Vashem onderscheiding.

Lees meer