TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Renée Lemaire & 10th Armored Division

In december 1944 werd dit huis als noodhospitaal gebruikt door eenheden van de 10th Armored Division. Renée Lemaire was een zuster uit Bastogne die hier de gewonden verzorgde. Tijdens één van de bombardementen van de Luftwaffe, op 24 december, werd het huis geraakt door een voltreffer. 30 gewonde Amerikanen en Renee Lemaire werden hierbij gedood.

In de serie Band of Brothers wordt gesuggereerd dat zij in de kerk van Bastogne om het leven komt, wat niet incorrect is.

Deze plaquette werd verstrekt door veteraan John T. (Jack) Prior MD van het Amerikaanse leger, wiens hulppost zich bevond in het gebouw waar nu een Chinees restaurant staat. Op kerstavond 1944 werd de hulppost gebombardeerd terwijl Jack naast de deur pen en papier aan het halen was om een stervende soldaat in de hulppost te helpen een brief naar huis te schrijven aan zijn geliefde. De plaquette herdenkt de vrijwillige Belgische verpleegster Renee Lemaire en 30 soldaten die op slag omkwamen bij het bombardement. Jack hing de plaquette daar in 1994 op tijdens de 50-jarige reünie van Amerikaanse veteranen in Bastogne.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Serjos de Groot & Glenn Ivers
  • Foto's: Alun Nevett (1, 2), Serjos de Groot (3, 4)

Gerelateerde boeken