TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historische Route Bastogne 1

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

In september 1944 worden de Amerikaanse troepen, zoals overal in België, met open armen onthaald. Versterkingstroepen worden opgesteld in de omgeving van de stad. In december 1944 bezoekt de beroemde zangeres Marlene Dietrich de stad, haar aanwezigheid is een riem onder het hart van de soldaten.

De slag van Bastogne, vaak ook het "von Rundstedt-offensief" genoemd, maakt deel uit van de Slag van de Ardennen die begon op 16 december 1944 en eindigde op 6 februari 1945. Voor Bastogne eindigen de feiten op 17 januari 1945.

1. De strijd om Bastogne (van 16 tot 22 december 1944)
De Duitsers en de Amerikanen proberen het belangrijke wegenknooppunt te bemachtigen. Onder bevel van brigadegeneraal Anthony C. McAuliffe, eerste officier van de 101st Airborne, worden 18.000 Amerikanen omsingeld.

2. De belegering van Bastogne (van 22 tot 26 december 1944)
McAuliffe die wordt verzocht zich over te geven, antwoordt met zijn beroemde uitspraak "Nuts". De weersomstandigheden lieten toe dat er wapens en voedsel gedropt werden. Het medisch personeel geraakt tot bij de belegerden met behulp van zweefvliegtuigen. Door de bombardementen van de Luftwaffe was kerstavond bijzonder moeilijk voor de burgers en de belegerden. De Sarma, een winkel op de route de Neufchateau, werd omgevormd tot hospitaal voor de vele gewonden.

3. Het einde van de omsingeling (26 december 1944)
De troepen van generaal Patton arriveren via de route d'Assenois en brengen, met luitenant Boggess, de verbinding tot stand met het omsingelde garnizoen. Om de bevolking het gevaar van de bombardementen te besparen, wordt de burgers gevraagd de stad te verlaten en naar Neufchateau te gaan via de open corridor in de Duitse omsingeling. De nachtelijke bombardementen van de "Luftwaffe" hebben heel wat schade aangericht en 13 burgers komen om. De Amerikaanse officieren ontmoeten elkaar op de "place du Carre" voor het huis van dhr. en mevr. Lemaire en dragen de bevoegdheden over aan dhr. Jacqmin. Tot 17 januari bieden de Duitsers en de Amerikanen weerstand bij de verdediging van hun stellingen. Beetje bij beetje wordt de corridor groter en worden de Duitsers teruggedreven naar de grens met het Groothertogdom Luxemburg.

De tank op de "Place Général McAuliffe"
Lange tijd werd deze Sherman-tank beschouwd als een van de voertuigen van de troepen van generaal Patton die de stad op 26 december 1944 zijn komen bevrijden, d.w.z. de 4th Divisie. In werkelijkheid behoort de tank toe aan de 11e Divisie en werd hij tot stilstand gebracht in een modderig weiland te Renuamont (in de buurt van Tillet), vlakbij de Duitse stellingen in het dorp. Afbeelding M stelt de compagnie voor waarvan de tankbemanning deel uitmaakte op het ogenblik van hun opleiding in de Verenigde Staten. De volledige geschiedenis van de tank, en vooral die van de bemanningsleden, wordt beschreven in een boek dat beschikbaar is op de Toeristische Dienst (tweetalige versie Frans-Engels).

Renée Lemaire
Op enkele stappen van de place McAuliffe, in de rue de Neufchateau, hangt er een bord ter nagedachtenis van Renée Lemaire, verpleegster in Bastogne. Zij is in dienst van het Amerikaanse leger in het hospitaal dat in de winkel werd ingericht en komt om tijdens het bombardement van het hospitaal nadat ze erin geslaagd was een aantal gewonden te redden.

Om naar bord 2 te gaan
Volgt u de richting Houffalize-Liege via de rijksweg. Even voor de verkeerslichten van Noville, rechts, stopt u bij het bord "Enclos des Fusillés".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken