TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Plaquette IVKO School

Deze plaquette herdenkt het gegeven onderdak aan Joodse kinderen waarvan hun ouders in de Hollandsche Schouwburg zaten te wachten op transport naar Westerbork. HenriŽtte Pimentel, Walter SŁskind en Felix Halverstad hielpen deze kinderen via de crŤche te laten onderduiken. Zo'n 600 kinderen werden op deze manier gered.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Rick Hoogervorst

Gerelateerde boeken

Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Ondergang
Erkenning voor een heldhaftige vrouw

17jan

Erkenning voor een heldhaftige vrouw

DŠt verhaal is wel bekend: dat zoín zeshonderd Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog gered werden uit de crŤche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, waar Joden zich moesten melden. Vandaaruit werden ze weggesmokkeld naar een onderduikadres. Minder bekend, aldus Esther Shaya en Frank Hemminga, is hoe belangrijk HenriŽtte Pimentel, directrice van de crŤche, daarbij was. Om deze heldhaftige vrouw de erkenning te geven die haar toekomt schreven ze met Wacht maar haar biografie.

Lees meer

Boek onthult: honderden Joodse kinderen gered tijdens Tweede Wereldoorlog door onderduikcrŤche

6jan

Boek onthult: honderden Joodse kinderen gered tijdens Tweede Wereldoorlog door onderduikcrŤche

Zelfs 75 jaar na de bevrijding is nog niet alles gezegd en geschreven over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Vraag maar aan oud-Haarlemmer Frank Hemminga die onderzoek deed naar de joodse crŤche in Amsterdam, van waaruit honderden kinderen ontsnapten aan deportatie naar de vernietigingskampen.

Lees meer