TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monumenten Bevrijdingsplein Ede

Het bevrijdingsplein verwijst naar de bevrijding van Ede op 17 april 1945 door de 49e Britse Infanterie Divisie, ondersteund door de Canadese Calgary en Ontario tankbataljons. Van 1940 tot 1942 was de Britse Divisie gelegerd op IJsland en kreeg de naam "Polar Bear" Divisie.

Er is een bevrijdingsmonument met Maple Leafs. Het bestaat uit drie bronzen plaquettes in de vorm van een Maple Leaf. Deze zijn aangebracht in de bestrating.

De volgende teksten staan er op:
- ALLIED FORCES
- BEVRIJDING EDE
- 17 APRIL 1945


In de straat is een tekst aangebracht. Het betreft de tekst van het Britse nummer "We'll meet again" uit 1939. Dat werd bekend door de zangeres Vera Lynn. De muziek en teksten zijn gecomponeerd en geschreven door de engelse songwriters Ross Parker en Hughie Charles.
Het nummer is ťťn van de bekendste nummers van de tweede wereldoorlog en het wekte bij de soldaten en hun families hetzelfde gevoel op als ze hadden in deze zware tijd.

De tekst op de straat is niet exact hetzelfde als de lyrics van het nummer en luidt als volgt:
just the way you used to do
Till the blue skies chase the dark clouds far away
We'll meet again
don't know where

Dit monument heeft de titel "On the Rocks". Het stelt een champagnekoeler met dop voor. Indirect verwijst het naar ijs en de Polar Bear Divisie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze en Roel Hogervorst
  • Foto's: Roel Hogervorst (1, 6, 7), Arjan Vrieze (2, 3, 4, 5)