TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kogelinslagen "Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk"

Op maandag 18 september 1944, omstreeks 06.00 uur, ging de aanval van het 506e Parachutistenregiment, onderdeel van het 101e Airborne luchtlandingsdivisie, op Eindhoven van start. Een dag ervoor waren zij, als onderdeel van operatie Market Garden, per parachute geland in de dropzones rond Son, boven Eindhoven. In drie bataljons marcheerden zij op naar Eindhoven. Toen het 3e bataljon Vlokhoven had bereikt werd Kapitein John W. Kiley dodelijk getroffen in de hals.

Verschillende geruchten doen de ronde over de positie van de Duitse schutter die Kiley doodde, en de wijze waarop deze vervolgens werd uitgeschakeld. Zo zou de toren direct onder vuur zijn genomen met een Bazooka, waarbij de granaat in de toren tot ontploffing kwam en zo de scherpschutter doodde. Na recent onderzoek van diverse personen en instanties blijkt dat de bazooka aanval zeer onwaarschijnlijk is. De schade zou omvangrijker zijn dan ooit is aangetoond. Ook wordt in twijfel getrokken dat in de toren, op dat moment, Łberhaupt een Duitse sluipschutter verschanst zat. Diverse getuigenverklaringen ontkrachten het verhaal rondom de bazooka aanval en het feit dat er op dat moment een of meerdere Duitsers in de toren zaten.

Waar de Duitse sluipschutter zich dan ook bevond toen hij Kiley doodde, evident is dat de toren met geweervuur onder schot is genomen kort na diens dood.

Recentelijk zijn de kogelinslagen op de kerk deels hersteld, waardoor het bewijs van deze historie verloren is gegaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Albert Suijskens
  • Foto's: Albert Suijskens (1,2,3) & Randy Brandt (4)

Gerelateerde boeken