TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tiger II Tank La Gleize

Duitse Köningstiger tank

Deze Tiger 213 van Obersturmführer Dollinger is één van de voertuigen die in 1944 door Peiper's 1e SS Panzer Regiment is achtergelaten toen die zich moest terugtrekken uit la Gleize. In plaats van een verdedigende rol te spelen werd het type aldaar misbruikt als doorbraaktank. De Kampfgruppe Peiper moest ongeveer zes tanks achterlaten. De Amerikanen gingen met hun M4 Shermans en M10 Tank Destroyers een duel aan met de Tiger II (torennummer 213) tijdens het beleg van La Gleize en slaagden er met een toevalstreffer de kanonloop doormidden te schieten.

Op het moment dat de Amerikanen in 1945 alle wrakken van het slagveld kwamen opruimen heeft mevrouw Jenny Geenen-Dewez de tank in juli 1945 voor een fles cognac geruild.

Het museum "December 1944" geeft getrouw de geschiedenis weer en laat de bezoekers een van de belangrijkste collecties van Europa zien. Het laat op levendige wijze de geschiedenis herleven, door 15 diorama's, (pantser)voertuigen, geschut, 85 modellen, allemaal voorzien van originele uitrusting, evenals algemeenheden, meer dan duizend insignes, wapens en uitrusting, zoals ceintuurgespen, helmen en petten, affiches, kranten, en een indrukwekkende hoeveelheid materiaal, destijds gevonden in La Gleize. Voor het militaire aspect, nooit getoonde foto's, kaarten, maquettes, documenten en tijdsgebonden films die de operaties verduidelijken.

Deze Tiger II (Königstiger) staat bij het Historical Museum December 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Charles Whiting & STIWOT
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3), Randy Brandt (4, 5)
  • Wikipedia

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

50.410113, 5.846017

Fotoverslag In the footsteps of the 82nd Airborne Division 2020

feb2020

Fotoverslag In the footsteps of the 82nd Airborne Division 2020

Nadat uw reporter in 2013 en 2015 reeds aanwezig was geweest bij de “In the footsteps of the 82nd Airborne Division” mars werd het er in 2020 wel weer eens tijd voor. Begin- en eindpunt van de mars waren dit jaar gelegen bij Salle Le Werihay in La Gleize waar de deelnemers zich bij de organisatoren van de “82nd Airborne All American Jeep Group Society” konden inschrijven voor 20 kilometer in het spoor van het 504th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division.

Lees meer