TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Tiger II Tank La Gleize

Duitse Köningstiger tank

Deze Tiger 213 van Obersturmführer Dollinger is één van de voertuigen die in 1944 door Peiper's 1e SS Panzer Regiment is achtergelaten toen die zich moest terugtrekken uit la Gleize. In plaats van een verdedigende rol te spelen werd het type aldaar misbruikt als doorbraaktank. De Kampfgruppe Peiper moest ongeveer zes tanks achterlaten. De Amerikanen gingen met hun M4 Shermans en M10 Tank Destroyers een duel aan met de Tiger II (torennummer 213) tijdens het beleg van La Gleize en slaagden er met een toevalstreffer de kanonloop doormidden te schieten.

Op het moment dat de Amerikanen in 1945 alle wrakken van het slagveld kwamen opruimen heeft mevrouw Jenny Geenen-Dewez de tank in juli 1945 voor een fles cognac geruild.

Het museum "December 1944" geeft getrouw de geschiedenis weer en laat de bezoekers een van de belangrijkste collecties van Europa zien. Het laat op levendige wijze de geschiedenis herleven, door 15 diorama's, (pantser)voertuigen, geschut, 85 modellen, allemaal voorzien van originele uitrusting, evenals algemeenheden, meer dan duizend insignes, wapens en uitrusting, zoals ceintuurgespen, helmen en petten, affiches, kranten, en een indrukwekkende hoeveelheid materiaal, destijds gevonden in La Gleize. Voor het militaire aspect, nooit getoonde foto's, kaarten, maquettes, documenten en tijdsgebonden films die de operaties verduidelijken.

Deze Tiger II (Königstiger) staat bij het Historical Museum December 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Charles Whiting & STIWOT
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2,3) & Randy Brandt (4,5)
  • Wikipedia

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

29feb

Fotoverslag In the footsteps of the 82nd Airborne Division 2020

Nadat uw reporter in 2013 en 2015 reeds aanwezig was geweest bij de “In the footsteps of the 82nd Airborne Division” mars werd het er in 2020 wel weer eens tijd voor. Begin- en eindpunt van de mars waren dit jaar gelegen bij Salle Le Werihay in La Gleize waar de deelnemers zich bij de organisatoren van de “82nd Airborne All American Jeep Group Society” konden inschrijven voor 20 kilometer in het spoor van het 504th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division.

Lees meer

  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 29 mei 2008

Ardennenoffensief

Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers een laatste grootschalig offensief tegen de aan het westfront snel oprukkende geallieerde troepen. Er waren maar liefst 24 Duitse divisies bij het offensief betrokken. Veel van deze divisies waren net geformeerd of opnieuw uitgerust.

  • Artikel door Arthur Sessink
  • Geplaatst op 22 januari 2019

Duitse 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte SS Adolf Hitler

De Leibstandarte SS Adolf Hitler kent van alle Waffen-SS divisies de langste ontstaansgeschiedenis en het meest unieke karakter.

  • Artikel door Tom Notten
  • Geplaatst op 25 februari 2003

PzKpfw VIb Königstiger

De PzKpfw VI Tiger, ook wel bekend als de Tiger I was zeer succesvol gebleken op het slagveld, maar er was een opvolger nodig omdat de Sovjets zwaardere tanks en antitankgeschut hadden ontwikkeld met krachtigere kanonnen. De Tiger I was namelijk niet uitgevoerd met een schuin aflopende bepantsering. Door de rechtopstaande bepantsering van de Tiger I konden pantserdoorborende granaten gemakkelijker door het pantser van de tank doordringen. Daarom was er besloten tot het in productie nemen van een nieuwe zware tank, met dezelfde kenmerken als de Panther middelzware tank, die weer afgeleid was van de Sovjet T-34/76. De tank zou bekend worden onder de naam Königstiger of Tiger II. De officiële benaming van de nieuwe zware tank was echter Panzerkampfwagen VI Ausführung B., oftewel Sd. Kfz. 182. De geallieerden gebruikten ook wel de naam Tiger II of King Tiger.