Tiger II Tank La Gleize

Duitse Köningstiger tank

Deze Tiger 213 van Obersturmführer Dollinger is één van de voertuigen die in 1944 door Peipers 1e SS Panzer Regiment is achtergelaten toen die zich moest terugtrekken uit la Gleize. In plaats van een verdedigende rol te spelen werd het type aldaar misbruikt als doorbraaktank. De Kampfgruppe Peipers moest ongeveer zes tanks achterlaten. De Amerikanen gingen met hun M4 Shermans en M10 Tank Destroyers een duel aan met de Tiger II (torennummer 213) tijdens het beleg van La Gleize en slaagden er met een toevalstreffer de kanonloop doormidden te schieten.

Op het moment dat de Amerikanen in 1945 alle wrakken van het slagveld kwamen opruimen heeft mevrouw Jenny Geenen-Dewez de tank in juli 1945 voor een fles cognac geruild. Nu heeft de tank een plaats voor het het Museum December 1944, dat is gevestigd in de oude pastorie van het plaatse La Gleize.

Het museum "December 1944" geeft getrouw de geschiedenis weer en laat de bezoekers een van de belangrijkste collecties van Europa zien. Het laat op levendige wijze de geschiedenis herleven, door 15 dioramas, (pantser)voertuigen, geschut, 85 modellen, allemaal voorzien van originele uitrusting, evenals algemeenheden, meer dan duizend insignes, wapens en uitrusting, zoals ceintuurgespen, helmen en petten, affiches, kranten, en een indrukwekkende hoeveelheid materiaal, toendertijd gevonden in La Gleize. Voor het militaire aspect, nooit getoonde fotos, kaarten, maquettes, dokumenten en tijdsgebonden films die de operaties verduidelijken.

Deze Tiger II (Königstiger) staat bij het Historical Museum December 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Charles Whiting & STIWOT
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,2,3) & Randy Brandt (4,5)
  • Wikipedia

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken