TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Möhnedam Möhnesee

De Ruhrdamverband (RTV) werd in 1899 opgericht om de groeiende waterbehoefte van de regio te beheren. Aanvankelijk steunde RTV projecten van derden, maar in 1904 begon het met de bouw van eigen dammen.

De Möhnedal werd gekozen vanwege het gunstige terrein en de geringe bevolkingsdichtheid. Ernst Link leidde de bouw, waarbij het ontwerp van de zwaartekrachtdam van Otto Intze met waterdichte voorzieningen werd toegepast. Franz Brantzky ontwierp de buitenkant.

De bouw begon in 1908, werd eerder dan gepland voltooid en het stuwmeer overstroomde in 1912. De officiële ingebruikname volgde in 1913, met een kostenplaatje van 25 miljoen mark, waarbij twee dorpen onder water kwamen te staan ​​en 700 inwoners ontheemd raakten.

Er werd een waterkrachtcentrale gebouwd, waarvoor een bufferbekken nodig was om de waterstroom te reguleren. De dam was de grootste van Europa tot 1914, toen de Ederdam deze overtrof.

De Möhnedam werd zwaar beschadigd tijdens Operatie Chastise op 16 en 17 mei 1943, onder leiding van Wing Commander Guy Gibson. Met behulp van speciaal ontworpen rolbommen omzeilden Britse Avro Lancaster-bommenwerpers de torpedonetten en troffen de voet van de dam, waar explosies een 77 meter brede en 22 meter diepe bres sloegen.

De vloedgolf verwoestte de elektriciteitscentrale en de compensatievijver, waarbij tussen de 1284 en 1600 mensen omkwamen. De doden werden meer dan 100 km verderop in Essen-Steele geregistreerd. Het dwangarbeiderskamp Möhnewiesen in Neheim leed de meeste slachtoffers. Monumenten staan ​​er nog steeds bij het Klooster Himmelpforten en de St. Johanneskerk.

De aanval was ook gericht op de Eder- en Sorpedammen, met als doel de oorlogsindustrie in het Ruhrgebied lam te leggen, hoewel de Sorpedam grotendeels intact bleef. De gebeurtenis werd later verbeeld in de film The Dam Busters uit 1954 en herbekeken in een Quarks-video uit 2019 over de dwangarbeiders.

De wederopbouw begon onmiddellijk, met dwangarbeiders die dag en nacht werkten onder de Todt-organisatie. Op 3 oktober 1943 was de dam operationeel, hoewel het drainagesysteem nog steeds beschadigd was. Nazipropaganda benadrukte de snelle wederopbouw, maar de economische impact op het Ruhrgebied was minder ernstig dan verwacht en de geallieerden hebben de herbouwde dam nooit meer aangevallen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: 0

Gerelateerde boeken

Bomber Command
In zoeklicht en afweervuur
In zoeklicht en afweervuur