TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Marjotstellung Formerum (Stp III HM) - FA Unterstand

In de duinen tussen Midsland aan Zee en Formerum aan Zee liggen restanten van de zogenaamde ĎMarjotstellungí. De Marjotstellung bestond uit luchtdoelbatterijen en bunkers voor de stationering van infanterie. Vanaf eind 1943 stond hier ook een Wurzburg-Riese radar, bedoeld voor het opsporen van (geallieerde) vliegtuigen en schepen.

Nabij Formerum aan Zee zijn o.a. de restanten van de infanteriebunkers goed te zien. Er wordt gezegd dat het voor de Duitse infanterie goed toeven was op Terschelling, gezien de relatieve rust.

Terschelling nam in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke strategische luchtpositie in. Geallieerde bommenwerpers vlogen over dit deel van Nederland voor bombardementen op Duitsland. De Duitsers wilden deze vliegtuigen zoveel mogelijk onderscheppen. Daartoe werd een aantal luchtdoelbatterijen geplaatst alsmede Feya radarpeilinstallaties en Wassermann radarantennes.Terschelling diende tevens ook als uitvalsbasis voor Duitse marine voorpostschepen en mijnenleggers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Boks
  • Foto's: Kees Boks
Bunkergebied rond ít Punthoofd gevaarlijk

jun2018

Bunkergebied rond ít Punthoofd gevaarlijk

Het gebied rondom het voormalige azc en hotel ít Punthoofd in Formerum aan Zee (Terschelling) is onveilig. De gemeente treft maatregelen.

Lees meer