TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Protestant Kerkhof Hieslum

Op het Kerkhof bij de Protestante kerk in Hieslum, gemeente Wonseradeel, liggen in een gezamenlijk graf met particuliere steen, twee slachtoffers van het Gemenebest.

Sergeant (Air Gnr.) James Buntin, 1550979, leeftijd onbekend
Sergeant (Air Gnr.) John Charles Owen, 954224, 24 jaar

Op 13 mei 1943 om 21.42 vertrok vanaf RAF-basis Bardney, de Lancaster ED589 van het No. 9 Squadron RAF met als missie: een bombardement op de Skoda fabriek in Pilsen (Plzeň), Tsjecho-Slowakije. Het toestel was onderdeel van een formatie van 156 Lancasters en 12 Halifaxen. ED589 werd boven Nederland neergeschoten door de Duitse nachtjager Ofw. Heinz Vinke, 1V./NJG1 en stortte vervolgens om 23.51 neer in de buurt van Hieslum. Alle zeven bemanningsleden kwamen om in de crash, twee van hen liggen begraven op deze begraafplaats. De andere vijf bemanningsleden zijn nooit teruggevonden. In totaal gingen tijdens deze missie 9 toestellen verloren. De Skoda fabriek liep slechts geringe schade op, de meeste bommen vielen naast de fabriek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)