De Stenen Man - Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Aan het einde van de 350 meter lange schietbaan (foto 3 & 4), bij voormalig Kamp Amersfoort is in 1953 een beeld onthuld. Dit beeld, dat een gevangene voor het vuurpeloton voorstelt, is een herinnering aan de slachtoffers die zijn gevallen in Kamp Amersfoort.

Eťn vuist van de stenen gevangene is gebald als teken van machteloze woede en als teken van zijn ongebroken wil. Het beeld en de sokkel zijn geplaatst op een stervormig mozaÔek met daarop vijf vredesduiven die de vijf oorlogsjaren symboliseren. De stenen gevangene, met de officiŽle naam "Gevangene staand voor het vuurpeloton", wordt in de volksmond "De Stenen Man" genoemd (foto 1,2,5). De gebruikte steensoort is Vaurion, een zachte Franse kalkzandsteen.

De 350 meter lange schietbaan aan de Appelweg tegenover het voormalige Kamp Amersfoort is onder barbaarse omstandigheden volledig door gevangenen uitgegraven. Deze plek was een van de vele fusilladeplaatsen in de omgeving. Direct na de oorlog werden in de schietbaan enkele massagraven blootgelegd. Aan het einde van de schietbaan vond men het graf van 49 gevangenen die werden gefusilleerd als represaille voor de aanslag op Rauter. Op de plaats van dit graf staat nu 'De stenen man'.

Het definitieve monument, "Gevangene voor het vuurpeloton" genaamd, werd op 14 mei 1953 onthuld door de toenmalige minister-president W. Drees. Het benodigde geld werd bijeengebracht door het "Gevangenencomitť Kamp Amersfoort". Oud-gevangene Frits Sieger is de maker van het monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Anneke Moerenhout

20jul

Kolenkelder Kamp Amersfoort ontdekt

Bij Kamp Amersfoort zijn tijdens archeologisch onderzoek restanten uit oorlogstijd teruggevonden.

Lees meer

3jul

Kamp Amersfoort treurt om Armando

Kamp Amersfoort treurt om het overlijden van de schrijver/kunstenaar Armando afgelopen zondag. Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, heeft bloemen geplaatst bij de Ladder van Armando. ĄWe treuren om het verlies van deze bijzondere persoonlijkheid, die decennialang nauw betrokken is geweest bij Kamp AmersfoortĒ, zegt Meershoek. ĄWe verliezen in hem een inspirerende en betrokken ambassadeur.

Lees meer