TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Benedictijner Abdij van Monte Cassino

Benedictijner Abdij van Monte Cassino

Tijdens WW2 vormde de abdij een belangrijk onderdeel van de Duitse Gustav-linie. De Italianen hadden zich inmiddels overgegeven en de Duitsers hadden Sicilië op moeten geven. In dit bergachtige landschap bouwden de Duitsers een serie van verdedigingswerken gebouwd (van kust tot kust) om de Geallieerden maandenlang te vertragen. De Geallieerden wilden doorbreken naar Rome en hadden de intentie om de ingesloten troepen bij Anzio te bevrijden. De eerste slag begon op 4 januari 1944. Van 17 tot 25 januari probeerden Amerikaanse eenheden tevergeefs de berg en de stad in te nemen. Met zware verliezen trokken de Amerikanen zich terug.

Volgens sommigen gebruikten de Duitsers de abdij als observatiepunt waarop op 15 Februari werd besloten om deze te verwoesten door een allesomvattend Geallieerd bombardement. In de kelders van het gebouw hadden de monniken en 800 burgers een toevlucht gezocht; 250 van hen vonden de dood. Gelukkig hadden de Duitsers 1200 unieke historische documenten en boeken uit de kostbare bibliotheek van het klooster naar Rome gebracht. Na het drie uur durende bombardement commandeerde Kesselring zijn troepen om de ruïnes als verdediging te gebruiken. Er volgde een nieuwe aanval die 3 dagen duurde en eveneens vastliep. De ruïnes werden op 15 maart opnieuw gebombardeerd. Van 15 tot 25 maart volgde een derde aanval. Ook deze aanval liep vast op de taaie Duitse verdediging van het klooster en de stad. Pas in de zogenoemde vierde slag om Monte Cassino werd progressie gemaakt ondanks wederom zware verliezen. Op 18 mei slaagde een verkenningseenheid van de Polen erin om de ruïnes van het klooster te bezetten vanaf de inmiddels befaamde heuvel 593. De verovering van Monte Cassino maakte de opmars van Britse en Amerikaanse troepen naar Rome mogelijk.

Naast het klooster werd de historische stad werd vrijwel geheel verwoest. De talloze begraafplaatsen rondom de stad herinneren aan deze gebeurtenis. De "Poolse" heuvel 593 is alleen bereikbaar per voet. Een meesterwerk met veel wit pleisterwerk en een groot kruis. Meer dan 1000 Polen liggen hier begraven inclusief een generaal die hier expliciet begraven willen worden tussen z’n soldaten. Ondanks de lugubere plek heb je hier een prachtig uitzicht over het klooster even verderop. Er is eveneens een groot modern WW2 museum aanwezig in de stad. De abdij werd na de oorlog in volle glorie herbouwt en talloze toeristen en pelgrims bezoeken de fameuze plek. Ook als bedevaartsoord is het klooster sinds eeuwen zeer in trek, zeker nadat Benedictus, die in de crypte begraven ligt, heilig werd verklaard.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel
  • Foto's: Jeroen Koppes (1), Cheapskatetravel (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde boeken

The Polish Army 1939–45
The Allied Forces in Italy 1943-45