TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 'De Verwoeste Stad' Rotterdam

In het centrum van Rotterdam, aan het water van de Leuvehaven, staat op Plein 1940 het monument "De Verwoeste Stad". Het bronzen beeld is ruim 6 meter hoog en is ontworpen door de Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine. De onthulling vond plaats op 15 mei 1953.

Het beeld is door De Bijenkorf aan Rotterdam geschonken en herdenkt het bombardement op de stad door de Duitsers op 14 mei 1940, de vernietiging van het stadscentrum dat hiermee gepaard ging en de slachtoffers die hierbij vielen.

Zijn idee voor het beeld zou Zadkine hebben gekregen toen hij in 1947 met de trein in Rotterdam aankwam en uitkeek over het verwoeste centrum van de stad. Rotterdam was zijn hart kwijt en op de plek van de borstkast van de menselijke figuur bevind zich daarom een lege ruimte. De figuur richt zich met gespreide armen tot de hemel en slaakt een kreet, vermoedelijk een kreet vol afschuw, woede, wanhoop, angst en afgrijzen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum
  • Foto's: Dick de Bruijne (1,2,3 & Pieter Schlebaum (4,5)

Gerelateerde boeken

Mei 1940
Tentoonstelling: Museum Rotterdam '40-'45 NU

6aug

Tentoonstelling: Museum Rotterdam '40-'45 NU

In onze locatie aan de Coolhaven beleef je wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Hoe ziet je leven eruit als je daarna vervolgd en onderdrukt wordt?.

Lees meer

Bombardement Rotterdam 80 jaar geleden vandaag vooral digitaal herdacht

14mei

Bombardement Rotterdam 80 jaar geleden vandaag vooral digitaal herdacht

Het is 80 jaar geleden dat stad werd gebombardeerd door 1300 vliegtuigbommen van de Duitse luchtmacht. De aanval versnelde de capitulatie van Nederland.

Lees meer