TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 'De Verwoeste Stad' Rotterdam

In het centrum van Rotterdam, aan het water van de Leuvehaven, staat op Plein 1940 het monument "De Verwoeste Stad". Het bronzen beeld is ruim 6 meter hoog en is ontworpen door de Wit Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine. De onthulling vond plaats op 15 mei 1953.

Het beeld is door De Bijenkorf aan Rotterdam geschonken en herdenkt het bombardement op de stad door de Duitsers op 14 mei 1940, de vernietiging van het stadscentrum dat hiermee gepaard ging en de slachtoffers die hierbij vielen.

Zijn idee voor het beeld zou Zadkine hebben gekregen toen hij in 1947 met de trein in Rotterdam aankwam en uitkeek over het verwoeste centrum van de stad. Rotterdam was zijn hart kwijt en op de plek van de borstkast van de menselijke figuur bevind zich daarom een lege ruimte. De figuur richt zich met gespreide armen tot de hemel en slaakt een kreet, vermoedelijk een kreet vol afschuw, woede, wanhoop, angst en afgrijzen.

(de foto's 1,2 en 3 zijn genomen op 14 mei 2020. Door de pandemie ligt er slechts één herdenkingskrans, gelegd door burgemeester Aboutaleb)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum, Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne (1,2,3) & Pieter Schlebaum (4,5)

Gerelateerde boeken

Mei 1940
In het rijk van Demonen
Een soldaat doet zijn plicht

51.917619, 4.483039

Rotterdam herdenkt bombardement met de namen van de slachtoffers

mei2022

Rotterdam herdenkt bombardement met de namen van de slachtoffers

Dit jaar is een lijst gepubliceerd van de 1150 mensen die in mei 1940 om het leven zijn gekomen. Hun namen staan centraal.

Lees meer

82 jaar na bombardement op Rotterdam eerste officiële namenlijst slachtoffers

apr2022

82 jaar na bombardement op Rotterdam eerste officiële namenlijst slachtoffers

82 jaar na het bombardement op Rotterdam is een officiële namenlijst van de omgekomen slachtoffers verschenen. Stichting Voorouder heeft de lijst dinsdag gepubliceerd.

Lees meer