Monument 'De Verwoeste Stad' Rotterdam

In het centrum van Rotterdam, aan het water van de Leuvehaven, staat op Plein 1940 het monument "De Verwoeste Stad". Het bronzen beeld is ruim 6 meter hoog en is ontworpen door de Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine. De onthulling vond plaats op 15 mei 1953.

Het beeld is door De Bijenkorf aan Rotterdam geschonken en herdenkt het bombardement op de stad door de Duitsers op 14 mei 1940, de vernietiging van het stadscentrum dat hiermee gepaard ging en de slachtoffers die hierbij vielen.

Zijn idee voor het beeld zou Zadkine hebben gekregen toen hij in 1947 met de trein in Rotterdam aankwam en uitkeek over het verwoeste centrum van de stad. Rotterdam was zijn hart kwijt en op de plek van de borstkast van de menselijke figuur bevind zich daarom een lege ruimte. De figuur richt zich met gespreide armen tot de hemel en slaakt een kreet, vermoedelijk een kreet vol afschuw, woede, wanhoop, angst en afgrijzen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum
  • Foto's: Anneke Moerenhout (1,2,3) & Pieter Schlebaum (4,5)

Gerelateerde boeken

Mei 1940

apr2014

Advies: ĎLaat beeld Zadkine op Plein 1940 staaní

In Rotterdam wordt momenteel gediscussieerd over een mogelijke verplaatsing van het monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Er zijn mensen die willen dat het beeld een andere plek krijgt, op het plein voor het nieuwe Centraal Station. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBKR) adviseert de gemeente Rotterdam nu echter om het beeld niet te verplaatsen.

Lees meer