Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Historische Route Bastogne 2

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Op 10 september 1944 werden de Amerikaanse troepen enthousiast onthaald door de bevolking van Noville.

Vanaf 18 december 1944 stuurt McAuliffe het Team Desobry (10e Pantserdivisie + 101st Airborne) naar Noville. Gedurende twee dagen houdt het team de opmars van de 26e Volksgrenadier en van de 2e Panzer tegen. Heel wat soldaten komen om, waaronder luitenant-kolonel L. LaPrade. In het huis n15, major Desobry wordt ook ernstig gewond. Zoals de medische veldpost van de 326e medische compagnie van de 101st Aiborne waren zij gevangengenomen bij de Barriere Hinck en als krijgsgevangenen meegenomen door een verkenningspatrouille van de 116e Panzer Divisie.

Als de Amerikanen bevel krijgen zich terug te trekken naar Bastogne, stoten ze op de Duitsers in Foy. De overlevenden slagen erin de stad te bereiken.

De bezetting van Noville door de Duitsers duurt ongeveer een maand en leidt tot de afslachting, door de Gestapo, van onschuldige burgers, die herdacht worden door de "Enclos des Fusillťs".

Het dorp werd op 15 januari bevrijd door de 101st Airborne en de 11e Pantserdivisie maar was sterk verwoest.

De tank, geÔnstalleerd voor het Bastogne Historical Center, werd bestuurd door de soldaat Gaza Butcho. Het is een van de weinige pantservoertuigen dat erin geslaagd is naar Bastogne terug te keren. Na Bastogne zette deze tank de oorlog in Duitsland voort en werd hij gestationeerd op een Amerikaanse basis. Generaal Desobry liet hem daar weghalen en schonk hem aan Bastogne.

Om naar bord 3 te gaan
Draait u aan het kruispunt met de verkeerslichten naar links, de weg naar Recogne. In het dorp neemt u, achter de kapel, de weg naar links en stopt u aan de Duitse begraagplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken