Historische Route Bastogne 5

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Tussen Mageret en Longvilly probeert het team van luitenant-kolonel Cherry op 18 december 1944 de opmars van de troepen van Bayerlein, die opgehouden worden in de modder van de bossen St-Lambert boven Mageret, tegen te werken.

Vanaf 19 december ís morgens breekt er een hevige strijd los tussen de Duitse pantservoertuigen, gevolgd door infanteriesoldaten, en een Amerikaans geniepeloton. Door de brand op de kasteelhoeve van Neffe moet het verkenningspeloton van Cherry de kasteelhoeve verlaten en zicht terugtrekken naar Mont en Bastogne.

Op de route de Bastogne blokkeert een bataljon van het 501e regiment van de 101st Airborne van luitenant-kolonel Ewell de opmars van de Panzer Lehr Division.

De verschrikkelijke weersomstandigheden (vorst, sneeuw en mist) verslechteren de levensomstandigheden van de burgers en maken de militaire operaties nog moeilijker.

Neffe blijft in Duitse handen tot 1 januari 1945, wanneer het wordt bevrijd door een eenheid van de 6e Amerikaanse Pantserdivisie.

Het is vooral vanuit Neffe dat de stad Bastogne wordt gebombardeerd.

De spoorlijn tussen Benonchamps en Bastogne diende voor het vervoer van de troepen en de munitie vůůr het Offensief, maar het Verzet pleegde sabotage.

Om naar bord 6 te gaan
Gaat u in de richting van Mont. Juist na een grote boerderij aan uw linkerhand gaat u rechts tot een weg me ruilverkavelingen links. U steekt de weg Wardin-Bastogne over en u komt aan de rijksweg tussen Wiltz en Bastogne. Steek die weg over en ga naar de kerk van Marvie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken