Historische Route Bastogne 6

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Op 20 december 1944 is er een eerste confrontatie tussen een eenheid van de Panzer Lehr (die Bastogne verder omsingelt) en de compagnie C van het geniebataljon van de 101st Airborne en het team van OíHara.

De Duitsers, die uit de bossen van Marenwez komen, proberen herhaaldelijk het brandende dorp in te nemen en bereiken op kerstavond de beek die het dorp in twee snijdt.

Door de Amerikaanse troepenbewegingen, die vanaf 26 december ingezet worden wanneer de troepen van Patton via Assenois kunnen doorbreken, slaagt de 6e Pantserdivisie er eindelijk in het gebied te ontruimen.

De burgerbevolking, die heen en weer geslingerd werd tussen de strijders, betaalt in het dorp en in de omgeving een zware tol aan mensenlevens omdat ze probeert te ontsnappen aan de gevechten.

De Amerikaanse veteraan Leo LeBlanc, die inmiddels burger van Bastogne is geworden, bracht de kerstnacht door in de schuur van de Nisen-boerderij. Hij herinnert zich een bom die, zonder te ontploffen, door de dikke muur heenging en hem gedurende een ogenblik doof maakte. In 1999 ontmoet hij Amerikaanse piloten die het dorp bombardeerden en staat hij oog in oog met de mannen die hem bijna gedood hadden.

Het dorp wordt bevrijd op 9 januari 1945.

Om naar bord 7 te gaan
Gaat u volledig door het dorp via de weg die u tot nu toe gevolgd hebt aan de laatste huizen (rechts) en een boerderij (links). U volgt de gebetoneerde weg naar rechts tot aan het kruispunt. Ga naar links, u passeert Lutrebois en ga verder naar Lutremagne. In Lutremange volgt u de richting Villers-La-Bonne-Eau en u stopt bij de kerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken