TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Historische Route Bastogne 9

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Als de 101st Airborne aankomt in Bastogne wordt het 326e genietbataljon belast met de verdediging van het gebied tussen Marvie en de route de Neufch‚teau.

In Remoifosse houden ze de Duitse afgezanten tegen die op 22 december 1944 het ultimatum aan McAuliffe moeten overmaken. Zij krijgen het welbekende antwoord: ďNutsĒ te horen.

Op 26 december elimineert het team van Bogges, de voorhoede van Patton, dat van Assenois komt, eerst een groep Duitsers vlakbij het fort. Fort DevŤze (naar de naam van de Belgische minister van Oorlog) maakte deel uit van een reeks verdedigingswerken die omstreeks 1935 gebouwd werden ter verdediging van de Belgische neutraliteit. Het team van Bogges komt dan in contact met de verdedigers van de stad, die verscholen zitten in de fox-holes. De omsingeling is doorbroken. De volgende dag zetten de Amerikaanse troepen van de 11e Pantserdivisie en van de 87e Infanterie zich in om deze corridor te behouden en vervolgens uit te breiden waardoor ze bevoorraad kunnen worden en de burgers kunnen evacueren.

Om naar bord 10 te gaan
Volgt u de weg naar Assenois; stop bij de kerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 29 mei 2008

Ardennenoffensief

Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers een laatste grootschalig offensief tegen de aan het westfront snel oprukkende geallieerde troepen. Er waren maar liefst 24 Duitse divisies bij het offensief betrokken. Veel van deze divisies waren net geformeerd of opnieuw uitgerust.

  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 10 maart 2007

Slag om Bastogne

Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers een laatste offensief tegen de op het Westfront snel oprukkende geallieerde troepen. Er waren maar liefst 24 Duitse divisies bij het offensief betrokken. Het doel van de Duitse aanval was een doorbraak in de Ardennen te forceren die de geallieerde troepen zou opsplitsen en dan verder oprukken naar Antwerpen. De geallieerde troepen werden volledig verrast door de Duitse aanval en van 16 tot 20 december rukten Duitse troepen op naar Stavelot, Sankt Vith, Houffalize en Bastogne. Bastogne was een cruciaal verkeersknooppunt in de Ardennen dat de noord-zuid- en de oost-westroute beheerste. Eisenhower besefte wat de strategische waarde van Bastogne was en stuurde de 101st Airborne Division naar de stad. De stad moest ten koste van alles behouden worden. Op 20 december was Bastogne door de Duitsers omsingeld. De Duitsers stelden alles in het werk om de stad te veroveren, wat leidde tot de slag om Bastogne. De vertraging die de Duitse opmars opliep vanwege de slag om Bastogne bleek cruciaal voor het verdere verloop van het offensief.

Lees meer (2)