TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historische Route Bastogne 9

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Als de 101st Airborne aankomt in Bastogne wordt het 326e genietbataljon belast met de verdediging van het gebied tussen Marvie en de route de Neufch‚teau.

In Remoifosse houden ze de Duitse afgezanten tegen die op 22 december 1944 het ultimatum aan McAuliffe moeten overmaken. Zij krijgen het welbekende antwoord: "Nuts" te horen.

Op 26 december elimineert het team van Bogges, de voorhoede van Patton, dat van Assenois komt, eerst een groep Duitsers vlakbij het fort. Fort DevŤze (naar de naam van de Belgische minister van Oorlog) maakte deel uit van een reeks verdedigingswerken die omstreeks 1935 gebouwd werden ter verdediging van de Belgische neutraliteit. Het team van Bogges komt dan in contact met de verdedigers van de stad, die verscholen zitten in de fox-holes. De omsingeling is doorbroken. De volgende dag zetten de Amerikaanse troepen van de 11e Pantserdivisie en van de 87e Infanterie zich in om deze corridor te behouden en vervolgens uit te breiden waardoor ze bevoorraad kunnen worden en de burgers kunnen evacueren.

Om naar bord 10 te gaan
Volgt u de weg naar Assenois; stop bij de kerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken