TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historische Route Bastogne 10

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Het tegenoffensief van Patton begint op 22 december 1944. De pantservoertuigen ondervinden sterke weerstand, meer bepaald in Hompré. Waar generaal Kokott, commandant van de 26e Divisie van de Volksgrenadier, zijn hoofdkwartier heeft. Op 26 december, in de voormiddag, wordt Remichampagne bevrijd.

Assenois is bezet door de para’s van de 5. Fallschirmjäger Division en het 37e regiment van de Volksgrenadier, als het team van Bogges op 26 december 1944 zijn opgang maakt middenin het Amerikaanse artillerievuur en daarbij ook gebruikt maakt van de afleiding die de droppings in de omgeving van Bastogne veroorzaken.
De strijders leveren een hevig handgemeen (met geweer, bajonet, dolken). De Amerikaanse strijdkrachten zuiveren het dorp en het kasteel en sommige Amerikaanse soldaten gedragen zich zo heldhaftig dat ze de grootste Amerikaanse onderscheiding krijgen: de eremedaille van het Amerikaanse Congres. Een plaat herinnert aan de heldendaden van soldaat James R. Hendrix van de 4th Armored Division. Toen Patton aan een jonge soldaat de eremedaille overhandigde, zei hij: "Ik zou mijn ziel geven voor deze medaille".

Op 27 december keert generaal Taylor, commandant van de 101st Airborne, die in de Verenigde Staten met verlof was, terug naar Bastogne.

Via Assenois gebeurt de bevoorrading en worden de gewonden uit Bastogne geėvacueerd. De Amerikaanse troepen (de 87e Infanterie en de 11e Pantserdivisie) slagen erin deze corridor open te houden, ondanks de pogingen van de Duitsers, op 30 december, vanuit de bossen van Marenwez aan de ene kant (de overlevenden van de 1e SS Panzer en de 167e Volksgrenadier) en in het westen van Bastogne van de andere kant (de Führer Begleit en de 3e Panzergrenadier).

Een gedenksteen langs de route de Bastogne in Neufchāteau herinnert aan het verste punt van de opmars van de Duitse troepen.

Om naar bord 11 te gaan
Volgt u vanaf de kerk de richting van de autoweg naar Villeroux. U gaat naar dit dorp en gaat verder rechtdoor naar Senonchamps. Stop bij de kleine kapel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken