TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Bombardement Operation Oyster

Dit monument herdenkt de slachtoffers van Operation Oyster, het geallieerde "Sinterklaasbombardement" op 6 december 1942. Hierbij kwamen 135 inwoners om het leven. Het bombardement had de verschillende Philipsfabrieken in de stad als doel. Te weten het Strijpcomplex met het klokgebouw en het enorme Veemgebouw en de Emmasingel, met de Witte Dame waar dit monument nu voor staat. Beide fabriekscomplexen maakte lampen en onderdelen voor radio's (radiobuizen) en daardoor een belangrijk doel voor de RAF. De fabrieken stonden op een lijst van acht belangrijkste doelen in bezet gebied.

Omdat de fabrieken in de stad stonden was de kans op burgerslachtoffers groot. Hierdoor werd er besloten niet van grote hoogte te bombarderen maar laag bij de grond te blijven. Hierdoor was het mogelijk de doelen nauwkeuriger te raken. Er werden 94 vliegtuigen richting Eindhoven gestuurd, van het type Boston, Ventura en Mosquito.

Omdat ze zo laag vlogen om onder de radar te blijven gingen er op de heenreis al een aantal vliegtuigen verloren. Er werden er een aantal geraakt door vogels, andere door Duits afweergeschut. Ook tijdens het bombardement ging het fout, een van de vliegtuigen vloog zo laag dat het niet meer boven het Veemgebouw uit kon komen. Het borde zich in de een na hoogste verdieping van het gebouw. Totaal gingen er 13 vliegtuigen verloren met 46 bemanningsleden. Zij liggen o.a. begraven in Vlissingen, Bergen op Zoom en Eindhoven of staan vermeldt op het monument in Runnymede.

De Duitsers verloren zeven soldaten, zij liggen allen begraven in Ysselsteyn.

In Eindhoven vielen 135 slachtoffers, zij liggen op verschillende begraafplaatsen begraven, waaronder die in de wijk Fellenoord. Niet alleen werden de fabrieken zwaar beschadigd, het Binnenziekenhuis werd ook compleet weggevaagd, hier staat nu het winkelcentrum Heuvelgalerie. Verder werd de Demer zwaar getroffen en werden verschillende woonhuizen geraakt. Van de aanval zijn video-opnames beschikbaar (zie onder), vooral het enorme Veemgebouw is makkelijk te herkennen.

Op 6 december 2011 werd dit monument door de 'Stichting Bombardement Eindhoven 6 December 1942' onthult. De oester verwijst naar de naam van de operatie. De gebouwen geven aan hoe het er na het bombardement uit zag. Het gat in de bovenste schelp representeert de gaten in het dak van de Philipsfabrieken. In het monument is een afgesloten koker aangebracht met daarop alle 135 namen van de slachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

Operation Oyster

51.440983, 5.474303

Drie ivoren biljartballen, meer vond Jos niet terug in zijn ouderlijk huis na bombardement

dec2019

Drie ivoren biljartballen, meer vond Jos niet terug in zijn ouderlijk huis na bombardement

Sinterklaasochtend, 6 december 1942. In de huiskamer van de bakkersfamilie Coppen in de Nieuwstraat in Eindhoven staan de cadeaus voor de 6-jarige Jos en zijn zusje uitgestald. Het pronkstuk tussen de cadeaus van Jos is een mini-biljart met drie ivoren ballen. Jos is in zijn nopjes. Kort daarna volgt er in de omgeving een fel bombardement. Jos en zijn ouders worden geŽvacueerd naar Aalst, waar ze drie jaar zullen verblijven. Een dag na de de bevrijding in 1944 veranderen brandbommen de bakkerij in een rokende puinhoop. Tussen de smeulende resten vindt vader Coppen nog drie ivoren biljartballen, meer is er niet over.

Lees meer

Film over bombardement Eindhoven krijgt vorm

jan2019

Film over bombardement Eindhoven krijgt vorm

EINDHOVEN - De makers van een film over het Sinterklaasbombardement in 1942 op Eindhoven, zien hun plan steeds vastere vorm krijgen. Vrijdag 4 januari praten ze met Philips over de inhoud en eventueel sponsoring van de film.

Lees meer