TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historische Route Bastogne 14

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Hemroulle was een van de enige dorpen dat tijdens de bezetting van Bastogne onder Amerikaanse invloedssfeer bleef.

Wanneer het op 22 december 1944 begint te sneeuwen op het plateau van Bastogne, krijgt het bataljon para's van majoor John D. Hanlon lakens van de bevolking om zich te camoufleren. Na de oorlog komt majoor Hanlon terug met lakens die zijn geboortestad, Winchester, heeft aangeboden. Hij deelt ze uit onder de dorpsbewoners.

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Het gebied van Savy en Sans Souci was een van de plaatsen waar het Amerikaanse leger de onontbeerlijke versterkingen voor het belegerde garnizoen dropte.

Een gedenkplaat wordt opgedragen aan de Amerikaanse para's van het 463e artillerieveldbataljon en aan de inwoners van Hemroulle door wiens houding en verzet, op kerstdag 1944, de Duitse pantservoertuigen konden tegengehouden worden in de buurt van het dorp.

Slechts een enkele Duitse tank, komende van Champs, slaagt erin Hemroulle te bereiken. De bezetters werden gevangen genomen terwijl ze dachten dat ze al in Bastogne waren, in handen van hun troepen...

Om naar bord 15 te gaan
Gaat u verder in de richting van Bastogne en aan de verkeerslichten draait u naar rechts, naar de stad toe. De Kazerne Onderluitenant Heintz bevindt zich links, ter hoogte van het kerkhof.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken