TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Executies 8 September 1944

Het oorlogsmonument in Zeijen is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders Cornelia Johanna van den Berg-Van der Vlis (schuilnaam Annie Westland) en dominee Lourens Touwen (codenaam "Koorden") die hier op 8 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Cornelia Johanna van den Berg-Van der Vlis werd geboren op 28 oktober 1892 in Den Haag. Tijdens de bezetting werkte zij onder de schuilnaam 'Annie Westland' als hoofdkoerierster van Friesland. Op 9 augustus 1944 werd ze in 'Huize Liana' aan de Oude Gracht in Utrecht, waar ze belangrijke papieren moest inleveren, gearresteerd. Het adres, de koeriersterscentrale, was bezet door de Sicherheitsdienst. Er werd een pasje op haar gevonden dat de transportploeg uit Utrecht in Koudum zou moeten tonen als die de buit van de tweede Workumer kraak van 3 augustus kwam ophalen, die daar voor het illegale distributiekantoor te Utrecht gereed lag. Westland werd overgebracht naar het Scholtenhuis in Groningen. Dominee Touwen kwam daar eveneens terecht, nadat hij had geprobeerd om verzetsman en onderwijzer F. van der Velde vrij te pleiten. Op 8 september 1944 werden Annie Westland en dominee Touwen naar het bos bij Zeijen gebracht, waar ze door een SD'er gefusilleerd zijn. Westland werd begraven bij haar man op de Algemene begraafplaats 'Rusthof' te Amersfoort. Zij werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis en de Yad Vashem onderscheiding.

Op de plaquette staat de tekst:

STANDVASTIG GEBLEVEN
8-9-1944 GEFUSILLEERD
C.J. V.D. BERG-V.D. VLIS
(ANNIE WESTLAND)
GEB. 1892
DS. L. TOUWEN, MAKKUM.
GEB. 1894

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)