TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Crashlocatie Lancaster JB154

Dit Monument werd in 1999 onthuld op de plek waar op 20 oktober 1943 een Lancaster van het 83e Pathfinder Squadron van de RAF neerstortte. De onthulling werd bijgewoond door nabestaanden. Dat gebeurt elk jaar op die datum. Een Lancaster van de BBMF (Battle of Britain Memorial Flight) kwam speciaal uit Engeland overvliegen om een eresaluut aan de omgekomen bemanning te brengen met een flypast over hun graven en drie passes over het monument.

Sinds kort weten we wie het toestel neerschoot: Heinz Vinke, vanaf het vliegveld Bergen met een Me 110. Het was zijn 25e slachtoffer op een totaal van 54. Een echte ace dus. Meer hierover in het boek van Johan Schuurman: Vliegveld Bergen NH 1938-1945.

Het monument bestaat uit een grote veldkei, met daarop een prachtige bronzen plaquette, waarin een neergestorte Lanc is verwerkt. Verder natuurlijk de namen van de bemanningsleden, vluchtdoel (Leipzig) en datum. Het geheel wordt bekroond door een propellerblad. Het originele blad werd er door vandalen afgesloopt. Het monument kreeg van de RAF een vervanger.

De crewleden zijn begraven op de Zuiderbegraafplaats.

Naast het monument staat een herdenkingsbank; een eerbetoon aan de Bevrijders die 65 jaar daarvoor hun leven gaven voor de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. De bank is geschonken door de nabestaanden van de vliegeniers van Lancaster JB154

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Henk Nossent
  • Foto's: Gerrit Hazenberg (1, 3, 4), Arnold Palthe (2, 5)

Gerelateerde boeken

Avro Aircraft since 1908
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Jane's Fighting Aircraft of World War II
Avro Lancaster 1945-1965
The Worldís Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling