TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Crashlocatie Lancaster JB154

Dit Monument werd in 1999 onthuld op de plek waar op 20 oktober 1943 een Lancaster van het 83e Pathfinder Squadron van de RAF neerstortte. De onthulling werd bijgewoond door nabestaanden. Dat gebeurt elk jaar op die datum. Een Lancaster van de BBMF (Battle of Britain Memorial Flight) kwam speciaal uit Engeland overvliegen om een eresaluut aan de omgekomen bemanning te brengen met een flypast over hun graven en drie passes over het monument.

Sinds kort weten we wie het toestel neerschoot: Heinz Vinke, vanaf het vliegveld Bergen met een Me 110. Het was zijn 25e slachtoffer op een totaal van 54. Een echte ace dus. Meer hierover in het boek van Johan Schuurman: Vliegveld Bergen NH 1938-1945.

Het monument bestaat uit een grote veldkei, met daarop een prachtige bronzen plaquette, waarin een neergestorte Lanc is verwerkt. Verder natuurlijk de namen van de bemanningsleden, vluchtdoel (Leipzig) en datum. Het geheel wordt bekroond door een propellerblad. Het originele blad werd er door vandalen afgesloopt. Het monument kreeg van de RAF een vervanger.

De crewleden zijn begraven op de Zuiderbegraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Henk Nossent
  • Foto's: Andre Hospers (1), Marcel Jans (2), Arnold Palthe (3, 4)

jul2012

Oorlogsmonument bij Assen vernield

Onbekenden hebben vorige week een oorlogsmonument bij Assen, dat herinnert aan een neergestorte Britse bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog, zwaar beschadigd. Het vliegtuig met de gebroken vleugel, een belangrijk bestanddeel van het monument, is met bruut geweld van de rest van het monument gescheiden.

Lees meer

Lees meer (7)