TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gedeporteerde Joden Amsterdam

Dit "Monument voor de Gedeporteerde Joden" is aangebracht in de bestrating van het Adema van Scheltemaplein dat ligt aan de noordrand van de Gerrit van der Veenstraat (voorheen Euterpestraat) in Amsterdam.

Hier was gedurende de Tweede Wereldoorlog in het gebouw van de voormalige Christelijke HBS, de Zentralstelle für Jüdische Auswanderung gevestigd. Dit gebouw is net als het er tegenover gelegen hoofdkwartier van de SD tijdens een bombardement op 26 november 1944 zwaar beschadigd, en grotendeels verloren gegaan.

De Zentralstelle was voor de Duitse bezetter een belangrijk orgaan in de organisatie van de deportatie van de Joodse bevolking. Ze organiseerde o.a. de verhuizingen van Joden naar Amsterdam, haalde ze op uit hun woningen, hield razzia’s, spoorde onderduikers op, verhoorde- en mishandelde ze. Vanuit dit gebouw opereerde ook de Colonne Heinecke die tegen betaling (Kopgeld) joeg op Joodse onderduikers.

Het in 2007 onthulde monument dat bestaat uit 65 van teksten voorziene- betonnen tegels herinnert aan de ruim 18.000 Joden die vanuit hier op transport werden gesteld naar de concentratiekampen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)