TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Landingsmonument 2nd French Armored Division

Het monument en de voertuigen zijn allen op dezelfde locatie te vinden. Het monument gedenkt de 2nd French Armored Division, wat op 1 augustus hier aan land ging. Deze lokatie werd het startpunt van een lange reis, die uiteindelijk in Berchtesgaden tot een eind kwam.

Iets ten noorden van Utah Beach waren de Varreville Dunes een ideale locatie om een link te vormen naar de snelweg voor de aanvoer van mannen en materieel.
Het strand en de snelweg werden bedreigd door een Duitse zware kanon batterij geïnstalleerd in La Croix aux Berlots.
In de nacht van 28-29 mei 1944, met een opvallende precisie, de RAF wierp 1800 ton aan bommen op de batterij, die deze batterij vernietigde.
Op 6 juni landde Lt-kolonel Robert G. Cole van de 101st Airborne Division samen met 75 Amerikaanse parachutisten in de omgeving van deze batterij en controleerde uiteindelijk de strand uitgangen N3 en N4.

In de vroege ochtend van 6 juni nam het 342e Squardron van de "Free French Aerial Group Lorraine" deel aan het strijdtoneel. Onder het commando van Lt Colonel Fourquet, wierp het squadron een enorm rookgordijn neer op de stranden van Normandië om zo de geallieerde marine schepen te beschermen tegen Duitse kust Artillerie Batterijen.
Op het uiterste oostelijke uiteinde van de stranden van Normandië, in het departement Calvados, landde Captain Kieffers Commando's, bestaande uit 171 Franse Mariniers, op 8h45 op de Normandische standen en namen de versterkte posities in op Riva Bella.

Op 1 augustus 1944 landde General Leclerc met zijn 2nd French Armored Division op deze locatie en reed onmiddellijk richting La Haye du Puits en St James.
Deze divisie was verbonden aan de XXde corps van het 3de Amerikaanse Leger onder het commando van Generaal Georges S. Patton.
Op 8 augustus, reikte het tot Le Mans en reed het in de richting van Alencon. Op 22 augustus kreeg Generaal Leclerc de opdracht om naar Parijs op te trekken. Na de bevrijding van Parijs reed het 2nd French Armored Division richting Straatsburg, en vanaf daar bereikte het uiteindelijk Berchtesgaden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: W. Middelbos
  • Foto's: Lennard Bolijn

Gerelateerde boeken