TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwe Wacht

De Nieuwe Wacht werd in 1816 gebouwd als wachthuis voor de troepen van de kroonprins van Pruisen. De Nieuwe Wacht behield deze functie tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en de val van het Duitse Keizerrijk. In 1931 liet de overheid van Pruisen de Nieuwe Wacht omvormen tot een monument voor de Duitse oorlogsslachtoffers.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nieuwe Wacht ernstig beschadigd door bombardementen en artilleriebeschietingen.

De heropening van de Nieuwe Wacht vond plaats in 1960 als "Monument voor de slachtoffers van fascisme en militarisme". Na de eenwording van Duitsland volgde in 1993 een voorlopig laatste omvorming naar "Centrale gedenkplaats van de Bondsrepubliek Duitsland voor de slachtoffers van oorlog en tirannie".

In de sober ingerichte Nieuwe Wacht staat een kopie van het beeld "Mutter mit Totem Sohn" van de Duitse kunstenares Kšthe Kollwitz. Kollwitz maakte dit beeld naar aanleiding van het sneuvelen van haar zoon Peter tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & STIWOT
  • Foto's: Anne Bolijn (1, 2, 5), Fedor de Vries (3, 4)