TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Liberation Route Marker 105

LIBERATION ROUTE MARKER 105 - EEN FATAAL OPONTHOUD

Het was al tegen het schemeren aan dat Major Edward Tylerís No. 2 Squadron in het noorden van Valkenswaard een verdediging kon vormen. De rest van de Irish Guards bracht de nacht door op de Markt. In de avond reed een nietsvermoedende Duitse ambulance half-track van Schwere Heeres-Panzerjšger-Abteilung 559 het dorp binnen en werd veroverd: "Een welkome aanvulling voor het vervoer van 3rd Battalion."

Aan het eind van de eerste dag lagen de gehele Irish Guards in Valkenswaard. Om 22:00 uur werd besloten om de opmars van de Irish Guards de volgende dag om 07:00 uur voort te zetten. Dit blijkt een controversiŽle beslissing. Historicus Margry schrijft er over dat de Irish Guards na een dag vechten inderdaad rust nodig hadden, maar dat de Grenadier Guards, de volgende in de colonne, hadden kunnen doorstoten.

"Brigadier Norman Gwatkin, CO van de 5th Guards Brigade, heeft naar verluidt Colonel Vandeleur [CO 2nd Battalion, Irish Guards] laat op de 17e verteld dat er geen reden meer was om op te schieten omdat de 101st Airborne de brug bij Son hadden verloren en het brugmateriaal eerst moest worden aangevoerd. Het verlies van de brug bij Son, had juist een reden moeten zijn om op te schieten aangezien zij zelf degenen waren die de Baileyuitrusting moesten brengen die nodig was om de brug te bouwen."

Lieutenant-General Horrocks geeft aan dat Gwatkin bericht had gekregen dat de brug bij Son was opgeblazen. Gwatkin kon toen echter nog niet weten dat de brug bij Son vernietigd was, ze zouden pas de volgende dag in radiocontact komen met de 101st. Historicus Didden geeft aan dat de Guards stopten omdat ze hun doel voor de eerste dag bereikt hadden. Ook dat lijkt niet helemaal te kloppen. Hij komt daar dan ook in een later boek op terug en geeft aan dat ze toch nog een paar kilometer zuidelijker van hun doel zijn. De War Diary van de 5th Guards Armoured Brigade geeft Eindhoven als doel voor de eerste dag en geeft Fase I "to Eindhoven". Het geeft ook duidelijk aan dat Valkenswaard in de middag veroverd moest zijn.

Wat de reden ook was, het zou pas de volgende ochtend zijn dat de Irish Guards de opmars naar Eindhoven zouden voortzetten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Autumn Gale Herbssturm
Operation Market-Garden
Schaduwen over de Woestijn