TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

M4A1(75) Grizzly Tank "Robin Hood" (Sherwood Rangers Monument)

Het monument is een herinnering aan de 268 Sherwood Rangers die in de strijd tegen de Duitse Bezetter zijn omgekomen. Zij vochten onder slechte omstandigheden tijdens de operatie "Veritable" in het Reichswald en de Duitse plaats Kleve.

Op de plaquette staat in het Engels en Nederlands de tekst:

Present this memorial in
Honoured remembrance of
268 of their comrades and
all others, military and
civilian, who gave their lives
in the war of liberation
1939 – 1945
They died that we may live

Bieden dit gedenkteken aan
als eerbiedige herinnering
aan hun 268 medestrijders en
alle anderen, militairen en
burgers, die hun leven gaven
in deze bevrijdingsoorlog
1939 – 1945
Zij stierven opdat wij mogen leven

De tank lijkt op een Sherman, maar is in werkelijkheid een Grizzly. Van deze tank werden er 188 gebouwd door Montreal Locomotive Works. De tank werd nooit operationeel ingezet en alleen gebruikt voor training in Canada. Het heeft een 75 mm kanon

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Dak van Vrijheidsmuseum Groesbeek bezwijkt onder pak sneeuw

7feb

Dak van Vrijheidsmuseum Groesbeek bezwijkt onder pak sneeuw

GROESBEEK - Het nieuwe geavanceerde dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is in de nacht van zaterdag op zondag bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Medewerkers van het museum ontdekten zondagochtend rond 07.30 uur dat het luchtdrukdak aan de voorkant was ingestort. Collectie en inrichting hebben echter geen schade opgelopen, omdat het dak wel waterdicht is gebleven.

Lees meer

Expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ - Geallieerde plunderingen in de regio Nijmegen, 1944-1945

jan2020

Expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ - Geallieerde plunderingen in de regio Nijmegen, 1944-1945

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Lees meer