TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Zweedse Kerk Berlijn

Deze plaquettes herdenken:
- Birger Forell, een predikant van de Zweedse Kerk die in Berlijn van 1933 tot 1942 mensen hielp die werden vervolgd door de Nazi's. Op aandrang van de Nationaal-Socialisten werd hij in 1942 teruggehaald naar Zweden. In 1943 werd hij naar Engeland gestuurd voor de ondersteuning van Duitse krijgsgevangenen. Na de oorlog bleef hij actief om vluchtelingen te helpen.

- De politieagenten Mattick en Hoffmann, van Bureau 155, die tijdens de Nationaal-Socialistische periode hulp boden aan mensen die vervolgd werden en de Zweedse Kerkgemeenschap daarin ondersteunden.

- Erik Perwe, een predikant van de Zweedse Kerk die in Berlijn van 1942 tot 1944 mensen hielp die werden vervolgd door de Nazi's. Toen hij voor overleg naar Zweden ging, werd het vliegtuig neergeschoten boven de Oostzee. Geen van de inzittenden overleefde. Erik Perwe werd de titel "Rechtvaardige onder de Volkeren" gegeven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: OTFW