Monument Halifax W7930

In de nacht van 22 op 23 juni 1943 was de viermotorige Engelse Halifax bommenwerper W7930 EY-W op weg naar het Ruhrgebied om deel te nemen aan de luchtstrijd. Het toestel werd aangeschoten door luchtafweergeschut bij Soesterberg. Ten zuidwesten van Renswoude volgde een fataal luchtgevecht met een Duitse nachtjager. De Halifax stortte neer op de boerderij "De Wetering" welke volledig werd verwoest. De zeven bemanningsleden van de Engelse bommenwerper kwamen allen om het leven. De bewoners van de boerderij, de familie Vlastuin, kwamen met de schrik vrij.

Het monument bevindt zich op privťterrein, maar is wel gelegen aan een openbaar (wandel)pad. Vanaf dit (wandel)pad is het monument dan ook prima te bekijken en de tekst erop prima te lezen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Werkgroep Halifax monument Renswoude
  • Foto's: Barry van Veen

sep2017

Oom verrichtte heldendaad na neerstorten bommenwerper Renswoude

Een gewone oom blijkt 74 jaar geleden een held te zijn geweest. Jaap van de Pol (79) uit Veenendaal ontdekte onlangs dat zijn oom Gijp Hensen in 1943 na een vliegtuigcrash in Renswoude het boerenechtpaar Vlastuin heeft gered, bij wie hij als onderduiker verbleef. Van de Pol wil nu weten welke mensen destijds na de crash eveneens hebben geholpen.

Lees meer

jun2013

Fotoverslag onthulling monument Halifax W7930

Op zaterdagmiddag 22 juni 2013 vond in Renswoude de onthulling van het monument voor de Handley Page Halifax W7930 YE-W plaats. De viermotorige Halifax bommenwerper was in de nacht van 22 op 23 juni 1943 op weg naar het Ruhrgebied om deel te nemen aan de luchtstrijd. De bommenwerper werd aangeschoten door afweergeschut bij Soesterberg. Ten zuidwesten van Renswoude volgde een fataal luchtgevecht met een Duitse nachtjager. Het toestel stortte neer op de boerderij 'De Wetering' welke volledig werd verwoest. De zeven bemanningsleden kwamen allen om het leven. De bewoners van de boerderij, de familie Vlastuin, kwamen met de schrik vrij.

Lees meer