TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Paneel 1 Bombardement op Mortsel 5 april 1943

Tekst op paneel 1
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Erla-fabriek, het gemiste doelwit
Wat gebeurde hier?
Rond halfvier in de namiddag richtten Amerikaanse bommenwerpers hun viziers op Erla, een fabriek die iets verder op de Vredebaan nr. 72 was gelegen. Onder leiding van de Duitse bezetters werden er jachtvliegtuigen hersteld. Slechts een vijftal van de 600 bommen troffen doel, maar de ravage was enorm en er ontstond een hevige brand. 307 medewerkers stikten in de rook of werden verpletterd onder het puin. Verkoold en onherkenbaar verminkt, werden ze nadien uit de loodsen gehaald.

Werknemers van Erla vertellen
"Ik zag geen vliegtuigen. Ik hoorde enkel motoren. Ik voelde dat het voor ons was. Eerst een gedonder boven ons hoofd, dan het suizen van die bommen en overal dat stof, zwart. Ik heb een hele tijd staan beven".
"Mijn collega was door een bom tegen de zijkant van de tafel gesmeten en doormidden gesneden. Het dak stortte in en de ijzeren liggers kwamen op ons terecht. Ik lag met beide benen gevangen onder de verwrongen massa van twee stukken brandend hout. Een eind verder zat een man onder een houten werkbank, ingesloten in een kooi van ijzer. Ik zag dat de bank vuur vatte en hoe die man levend verbrandde".
"Toen ik mijn ogen opende, hing er een dikke mist van stof. Tussen het gesis van ontsnappende perslucht hoorde ik gekerm en hulpgeroep van mensen. In het dak waren grote gaten geslagen, waardoor ik de zonnestralen door het stof zag schijnen".

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel