TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Paneel 2 Bombardement op Mortsel 5 april 1943

Tekst op paneel 2
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

De grens van Mortsel
Wat gebeurde hier?
Boven Mortsel markeerde een gigantische wolk van stof en rook het rampgebied. Na het bombardement probeerden duizenden tot hier te komen, waardoor er op deze plek een druk tweerichtingsverkeer ontstond. Richting Antwerpen ging een eindeloze rij van gewonden op zoek naar hulp, richting Oude-God liepen mensen op zoek hun familie.

Getuigen aan het woord
"Overal op straat bespraken de mensen druk het voorval en dikwijls werd ik door hen gehinderd in mijn haast om vooruit te geraken. Voor ik aan de spoorwegbrug kwam, moest ik al van mijn fiets stappen. De weg lag vol glasscherven en de tramdraden lagen ineengestrengeld met telefoondraden en blokkeerden de doorgang. De hitte van brandende huizen sloeg in mijn gelaat".
"Ik zag een stootkar met een beetje stro waarop twee bloedende mannen lagen. Twee mannen duwden de kar richting Antwerpen. Naast hen liep een biddende priester".
"Er begon een heel strakke wind te waaien. Dat was heel gevaarlijk, want de dakgoten, slagramen en rolluiken hingen allemaal los en dat begon te zwieren en te doen".
"De straat stond helemaal in brand. De doden lagen in de goot. De beenhouwer lag er ook, met de benen eraf. Mensen liepen in shock en huilend over straat".

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel