Paneel 3 Bombardement op Mortsel 5 april 1943

Tekst op paneel 3
5 april 1943
Bombardement op Mortsel

Gevaert staat in brand!
Wat gebeurde hier?
Slechts ťťn bom trof Gevaert. Genoeg om een hevige brand te veroorzaken die drie fabriekshallen in as legde. Het grootste deel van de 49 dodelijke slachtoffers viel in donkere zalen, waar jonge meisjes werkten aan het ontwikkelen van filmmateriaal. Ze gebruikten uiterst brandbaar materiaal, zodat de hal al snel in een brandende gevangenis veranderde.

De meisjes vluchtten uit de donkeren kamer
"Ineens ging een slag, gelijk een bliksem door die donkere zaal. We gilden en zetten het op een lopen. Wij hadden geoefend om niet te panikeren, maar er was paniek hoor".
"Ik was net buiten op het terras op de eerste verdieping. Toen ik de deur opendeed om weer naar binnen te gaan, kwamen al die meisjes naar buiten gelopen. Iedereen liep los over mij. Alles werd pikkedonker".
"Aan de overkant zaten meisjes vast. Ze sloegen de ruiten in om niet te stikken in de giftige rook. Ik struikelde en er viel iets zwaars op mijn hoofd. Ik was even buiten westen en daarna hoorde ik iemand van ver roepen naar haar moeder. Ik kroop vooruit en duwde het schroot van mij weg. Alles was aan het branden. Toen ik rechtkwam, duwde ik enkele gevallen mensen van mij af. Ik probeerde naar het licht te kruipen, tot ik in de kelder kwam. Daar heb ik de andere meisjes teruggevonden".

Deze wandeling werd gerealiseerd door stad Mortsel in samenwerking met Pieter Serrien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Tranen over Mortsel